Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Γυαλίζει το μάτι» της τρόικας με την «τρύπα» των 2,7 δισ. ευρώ

Παράθυρο για νέα μέτρα οι αποκλίσεις στα έσοδα – «Δύσκολα τα πράγματα» λέει ο Στουρνάρας

ypoiktroika

Απορρίπτει η Τρόϊκα τις κυβερνητικές προτάσεις για την είσπραξη του φόρου ακινήτων και το «χαράτσι» σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες από την συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα επαφές με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομίας (σε ομιλία του στην παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Γ.Πρετεντέρη) δήλωσε χαρακτηριστικά πως«η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη. Μόλις ολοκληρώσαμε μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και σας πληροφορώ ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα» πάντως υποστήριξε ότι στην τελευταία σύσκεψη των 3 πολιτικών αρχηγών στο Μ.Μαξίμου πάρθηκαν οι σωστές αποφάσεις αφού όπως είπε «η τρικομματική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, πέρασε τις παιδικές της ασθένειες. Χθες, οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων. Έδειξαν αυτογνωσία και πολιτικό ρεαλισμό».

Ενδεικτικό της δυσκολίας της διαπραγμάτευσης ήταν ότι η πρώτη συνάντηση διήρκεσε σχεδόν 3 ώρες για να καταλήξει -σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας – στο ότι «όλα μένουν ανοιχτά». Ιδιαίτερη σημασία έχει – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- η έμφαση που έδωσαν οι δανειστές στο «δημοσιονομικό κενό» των 2,7 δις ευρώ για το τρέχον έτος, που φυσικά αποτελεί ένα μόνιμο «ανοιχτό παράθυρο» για νέα επαχθή μέτρα. Επίσης συζητήθηκαν τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank και το θέμα της μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Γ.Στουρνάρα που εξερχόμενος από την συνάντηση είπε «δεν θα κλείσει τίποτε αν δεν κλείσουν όλα μαζί. Συζητήσαμε όλα τα θέμα, θα βρισκόμαστε καθημερινά»

 

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα συζητήσει με την τρόικα μια πρόταση που θα αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων,  όπως διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Όπως διευκρίνισαν, στη χθεσινή σύσκεψη έγινε ενημέρωση για όλες εκκρεμότητες που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι, «θα υπάρχει μια ενιαία πρόταση σε όλα, κοινά διαμορφωμένη από την κυβέρνηση».

ΤΡΟΙΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛ ΤΟΜΣΕΝ

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το ενιαίο τέλος ακινήτων, επισημαίνεται ότι η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα, είναι να ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή. Ο συντελεστής αυτός σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% – 15%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και ο έλεγχος έως τις 14 Απριλίου. Η απόφαση, πάντως, για την εκταμίευση των δόσεων του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. και της επόμενης δόσης ύψους, δεν αναμένεται να ληφθεί στο άτυπο Eurogroup της 12ης Απριλίου.

Στις συζητήσεις έχει προστεθεί ένα ακόμα  «αγκάθι» που αφορά το δημοσιονομικό «κενό» των ετών 2013-2014.

 

 

By