Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ρεν: Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία για την Κύπρο

Η συμφωνία του Eurogroup φρέναρε τις δραματικές εξελίξεις τόσο για τη χώρα όσο και για τον λαό της, τόνισε.

sarrisolirehnΚατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διάσωση της Κύπρου, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι στόχος του προγράμματος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και η ακεραιότητα της Ευρωζώνης και της εσωτερικής αγοράς.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο τα προβλήματα της Κύπρου συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια με έναν δυσανάλογα μεγάλο τραπεζικό τομέα και με φτωχές πρακτικές στη διαχείριση του επιχειρηματικού κινδύνου. « Με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε, το τραπεζικό σύστημα θα καταστεί μικρότερο, πιο σταθερό και διαφανές» υπογράμμισε ο Όλι Ρεν. Σημείωσε ότι η εφαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Κύπρου.

«Απαιτήθηκαν πάνω από έξι μήνες για να αποδεχτεί η Κύπρος ότι η κατάσταση είχε καταστεί πλέον μη βιώσιμη και άλλοι εννέα μήνες για την επίτευξη συμφωνίας» δήλωσε ο  επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και  εξέφρασε τη λύπη του για την καθυστέρηση που υπήρξε στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις κυπριακές αρχές σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η αναποφασιστικότητα της Λευκωσίας περιόρισε τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο, όπως είπε η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη λειτουργία των θυγατρικών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα συνέβαλε αποφασιστικά στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Επιβεβαίωσε  πως η πρώτη δόση των δανείων προς την Κύπρο θα χορηγηθεί έως τα μέσα Μαΐου. Πρόσθεσε ότι η επανένωση της Κύπρου θα έδινε αποφασιστική ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της και απηύθυνε έκκληση για αναζωογόνηση της διαδικασίας.

By