Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις για την πρωτομαγιά

Με σημαντική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν τα συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά

apergia638_070314
Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου Αθήνας ξεκίνησαν την πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος και έφτασαν στο Σύνταγμα.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος βρέθηκαν και οι συγκεντρωμένοι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εργατική πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης, αλλά και επίκαιρων αγώνων για τα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Τιμούμε σήμερα τους 200 κομμουνιστές και πατριώτες που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, οι οποίοι μας στέλνουν ένα διαχρονικό κάλεσμα για αγώνες και θυσίες για την ανεξαρτησία, την προκοπή και τη δικαιοσύνη στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι η φετινή εργατική πρωτομαγιά συμπίπτει με μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο.

«Το μήνυμα που στέλνει εν όψει των εκλογών η εργατική πρωτομαγιά είναι ένα μεγάλο μήνυμα προοδευτικής ανατροπής στη χώρα και αυτό το μήνυμα θα καταγραφεί και θα επιβεβαιωθεί στις κάλπες», τόνισε.

poreia-protomagiaA

Η πορεία του ΠΑΜΕ

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος βρέθηκε εκεί, δήλωσε: «Απευθύνουμε κάλεσμα ενίσχυσης των εργατικών λαϊκών αγώνων, ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και ισχυροποίησης του ΚΚΕ για να είναι ισχυρός ο λαός, για να δημιουργηθεί αυτό που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος, μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση για να ανοίξει ο δρόμος για την Λαϊκή Συμμαχία, για να σπάσουμε επιτέλους τα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων, για να ανοίξουμε ένα καινούργιο δρόμο με Λαϊκή Συμμαχία και τον λαό πραγματικά στην εξουσία».

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων συγκεντρώθηκαν μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία, μέσω Σταδίου, κατευθύνθηκαν προς Σύνταγμα.

Συγκεντρωμένοι από το Μ-Λ ΚΚΕ ανέβηκαν από Πανεπιστημίου με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα.

Κλειστοί δρόμοι και μετρό

Κλειστές είναι αυτή την ώρα η λεωφόρος Συγγρού από την Διάκου, η Β. Αμαλίας, η Σταδίου, η Β. Σοφίας από  και η Πειραιώς από την Κολωνού.

Κλειστός είναι και ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα και θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι συγκεντρώσεις.

Κουτσούμπας: «Μας εμπνέει η θυσία των «200» στην Καισαριανή»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το πρωί, έγινε κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο και το σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Η θυσία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής «μας εμπνέει στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την κατάθεση στεφάνου στον χώρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά.

«Τιμάμε τους 200 ήρωες εκτελεσμένους κομμουνιστές εδώ στην Καισαριανή. Τιμάμε τους χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους πριν 70 χρόνια και καθόρισαν με τη στάση τους, με την πράξη τους, την εξέλιξη, την πορεία μιας σκληρής αναμέτρησης, μιας σκληρής μάχης ενάντια στην βαρβαρότητα που οδηγεί ο ίδιος ο καπιταλισμός», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

«Ταυτόχρονα, ανέδειξαν το μεγαλείο της λαϊκής αντίστασης, της λαϊκής πάλης ενάντια στα δημιουργήματα του καπιταλιστικού συστήματος, όπως είναι ο φασισμός, όπως είναι η κρίση, οι πόλεμοι», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, «η θυσία τους αποτελεί οδηγό και φάρο, μας εμπνέει στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες, μέχρι την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

By