Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την τρόικα στο ΥΠΟΙΚ

Απαραίτητη διόρθωση του φορολογικού συστήματος ώστε να προσχωρήσουν οι  φοροελαφρύνσεις

troika athina euro

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 7- 10 ημέρες.

Παρόντες από την πλευρά των δανειστών, είναι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ (ο Πολ Τόμσεν είναι στην Ουκρανία, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος του ΔΝΤ), ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο (αντικατέστησε τον Ματίας Μορς).

Το επιτελείο της τρόικας ζήτησε κατά την συνάντηση την παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τουλάχιστον μέχρι το 2015, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κατέστησαν σαφές στον υπουργό Οικονομικών ότι πρέπει να διορθωθεί το φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και μετά να ανοίξει η κουβέντα για φοροελαφρύνσεις.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου μετά τη συνάντηση οι δανειστές ζήτησαν να ενημερωθούν για τα διαρθρωτικά προαπαιτούμενα, την έξοδο στις αγορές αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν.

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο πρέπει να υλοποιηθούν περίπου 600 δράσεις, πολλές από τις οποίες όμως έχουν προχωρήσει.

«Τα πολύ δύσκολα τα έχουμε περάσει» ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου και τόνισε ότι η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση ζήτησαν επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και διεύρυνση της «γκάμας» των θεμάτων που είναι σκόπιμο να ανοίξουν «πριν τελειώσουν τα χρήματα του δανείου» γιατί υπάρχει άγχος «αν οι Έλληνες μετά θα κάνουν αυτά που πρέπει».

By