Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας

Στο επίκεντρο το δημοσιονομικό κενό και τυχόν πρόσθετα μέτρα  το 2014

stournaras_660

Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διαφορά των δύο πλευρών για τα πρόσθετα μέτρα για το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγάλα «ανοικτά μέτωπα» για τους εκπροσώπους των δανειστών εστιάζονται στο φορολογικό σύστημα και στις «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2014, αλλά προσδιορίζονται σε 500 – 700 εκατ. ευρώ (αντί των 2- 2,5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητεί η τρόικα) και σε ουδεμία περίπτωση γίνονται δεκτό τα πρόσθετα μέτρα να αφορούν μισθούς, συντάξεις και φόρους.

Τη Δευτέρα, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή  οι δύο πλευρές, επισημάνθηκε στην τρόικα οτι η υλοποίηση και της δεύτερης φάσης της διαθεσιμότητας θα προχωρήσει κανονικά, αλλά πως δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει προηγουμένως η απαραίτητη αξιολόγηση.

Τη Δευτέρα επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα της προσμέτρησης στον συνολικό αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν το 2013, των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.

Επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα των συμβασιούχων, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By