Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια – Υπερψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή

www.fosphotos.com/Panayiotis Tzamaros
www.fosphotos.com/Panayiotis Tzamaros

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα και σε δεύτερη ανάγνωση, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν Νέα Δημοκρατία  και ΠΑΣΟΚ, με τον εισηγητή του κόμματος της συγκυβέρνησης, Γιώργο Ντόλιο να επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια για τη διάταξη που αφορά την μεταβατική περίοδο, ενώ κατά τάχθηκαν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είχαν προηγηθεί οι εκ νέου διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή, τόσο για την νομιμότητα και την διαφάνεια σε ότι αφορά και το μεταβατικό στάδιο αλλά και το νέο φορέα, αλλά και οι έντονες επικρίσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Τηλεόραση χαρακτήρισε ανυπόστατες τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι με τη στάση της αποδεικνύει ότι αδιαφορεί πλήρως για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι αλλαγές

Σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ κατέθεσε στη Βουλή, όπου ολοκληρώθηκε η β’ ανάγνωση του στην αρμόδια επιτροπή, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης. Οι τροποποιήσεις αφορούν στο Εποπτικό Συμβούλιο, όπου -μεταξύ άλλων- μειώνεται σε 6 χρόνια από 9 που προβλεπόταν αρχικά, η θητεία των μελών του.

Επίσης, το Εποπτικό Συμβούλιο, μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, λειτουργεί νόμιμα ακόμη και εάν ένα ή περισσότερα από τα μέλη του εκπέσουν, παυθούν, παραιτηθούν ή βρεθούν σε μόνιμη αδυναμία να ασκήσουν τα καθήκοντά τους για οποιοδήποτε λόγο, εφόσον τα εναπομένοντα μέλη είναι τουλάχιστον πέντε, ενώ κανένα μέλος δεν μπορεί να υπηρετήσει συνολικά περισσότερα από 8 χρόνια.

Η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Επικρατείας και του Υπουργού, αρμόδιο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και απαρτίζεται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους. Η θητεία του Συμβουλίου αυτού δεν μπορεί να υπερβεί το ένα έτος. Το Εποπτικό Συμβούλιο, στη συνέχεια και κατ” εξαίρεση του άρθρου 9, διορίζει εντός μηνός τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., η θητεία των οποίων δεν μπορεί να υπερβεί το 1 έτος.

Σύμφωνα με τις αλλαγές του υπουργού Επικρατείας προβλέπεται ακόμα ότι, δεν θα είναι  10ετές, αλλά 5ετές το στρατηγικό σχέδιο λειτουργίας της Εταιρίας, η κατάρτιση του οποίου γίνεται με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο περιλαμβάνει τους στόχους της ΝΕΡΙΤ – Α.Ε. και τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αυτών.-

(Visited 1 times, 1 visits today)
By