Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πύρινος εφιάλτης στη Θάσο

Αγωνία στη Θάσο, όπου συνεχίζει να μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Καλλιράχη.

fotiaΚατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής έδωσαν μάχη προκειμένου να προστατέψουν από τις φλόγες τους οικισμούς της Καλλιράχης και των Μαριών. Εγκλωβίστηκαν πυροσβέστες και απειλήθηκαν σπίτια, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν απώλειες σε ζωές και περιουσίες.

Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και πολυάριθμη δύναμη πυροσβεστών από ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Νωρίς το Σάββατο κατέφθασαν στο νησί και νέα εκσκαπτικά μηχανήματα της Υπηρεσίας Πολιτιστικής Προστασίας της Περιφέρειας, μετά τα ερπυστριοφόρα του στρατού που βρίσκονται από χθες το βράδυ στο νησί. Την προσπάθεια συνδράμουν πυροσβεστικά κλιμάκια από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και τη Δράμα. Εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Ο Δήμος Θάσου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε, αν υπάρξει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς, να εκκενώσει ορεινούς οικισμούς του νησιού.

Η φωτιά έχει κάνει στάχτη μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανούηλ, περισσότερα από επτά χιλιάδες στρέμματα με πεύκα και πλατάνια. Ο κ.Χατζηεμμανουήλ ανέφερε στο ΑΠΕ ότι πρόκειται για τμήμα του δάσους που είχε αναγεννηθεί μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1989.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής σε εγκαταλελειμμένη χωματερή κοντά στην Καλλιράχη και γρήγορα επεκτάθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και της ξηρασίας.

Μετά τη δύση του ηλίου, εστάλησαν στο νησί ερπυστριοφόρα οχήματα και μηχανολογικός εξοπλισμός από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δόθηκε πραγματική μάχη ώστε να διανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες και  οι επίγειες δυνάμεις να προσεγγίσουν το δυνατόν το πύρινο μέτωπο, καθώς η δύσβατη περιοχή καθιστά την πρόσβαση  δύσκολη

Σε ύφεση εν τω μεταξύ είναι οι πυρκαγιές στη Μπάλα Αχαϊας κοντά στην Πάτρα, στην Αμφιλοχία, στο Κατσιμίδι Αττικής και υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές σε Κυνουρία και Λιβανάτες.

Συνελήφθησαν ένας 67χρονος στο Καπανδρίτι για απόπειρα εμπρησμού και ένας  56χρονος για την πυρκαγιά στο Κατσιμίδι.

Σε ισχύ εξακολουθεί να είναι μέχρι την Κυριακή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις δασικές εκτάσεις και τα περιαστικά δάση των περιοχών για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By