Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΟΛΠ: Εγκρίθηκε το νέο κείμενο του φιλικού διακανονισμού με Cosco

Αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά στην αυριανή συνέλευση των μετοχών

cosco

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ενέκρινε το νέο αναθεωρημένο σχέδιο φιλικού διακανονισμού, μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (cosco) που αναμένεται και τυπικά να εγκριθεί στην αυριανή (Τρίτη) συνέλευση των μετοχών, στις 12:00 το μεσημέρι.

Όπως είναι γνωστό, ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, είναι το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 74,14% των μετοχών του Οργανισμού.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ουσιαστικά η κινεζική πλευρά πήρε αυτό που ήθελε δηλαδή τη μεταβολή του δεύτερου όρου που έθετε το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία μεταξύ των πλευρών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, ο πρώτος όρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έγινε αποδεκτός από το διοικητικό συμβούλιο, αφορά στην καταβολή σταθερού ενοικίου κάθε χρόνο για τον προβλήτα ΙΙΙ της δυτικής πλευράς, που θα κατασκευαστεί, και φθάνει το 1.800.000 με 2.000.000 ευρώ το χρόνο.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν, ο δεύτερος όρος που είχε θέσει το Ελεγκτικό Συνέδριο και αφορούσε στην αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος που δίνει κάθε χρόνο ο ΣΕΠ (cosco) -να ισχύσει μόνο για επτά χρόνια, για περίπου όσο θα διαρκέσουν το έργα και να ξεκινήσει εκ νέου από το 2021 και μετά- τροποποιήθηκε και έγινε δεκτός από το διοικητικό συμβούλιο.

Η τροποποίηση αφορά πλέον στο γεγονός, ότι ο ΟΛΠ συναινεί στην αναστολή του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος και μετά το 2021, κάτι που ζητούσε η κινεζική πλευρά, καθώς ο οργανισμός δέχεται πλέον να μην ισχύει το εγγυημένο αντάλλαγμα, αν το ΑΕΠ δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2008, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού έβαλε ένα ελάχιστο φορτίο που- ωστόσο- για τους ίδιους δεν είναι δεσμευτικό.

Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας για το θέμα είπε, ότι οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ είναι αντίθετοι προς το σχέδιο του φιλικού διακανονισμού, καθώς θα έπρεπε να προκηρυχθεί διαγωνισμός και τόνισε, ότι και τους μίνιμουμ όρους που έθεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι κινέζοι τους αγνοούν και το σκεπτικό είναι να δοθεί το λιμάνι στην cosco.

Σημειώνεται επίσης, ότι το τελικό κείμενο του σχεδίου του φιλικού διακανονισμού που τυπικά θα εγκριθεί αύριο από τους μετόχους, θα αποσταλεί από το υπουργείο Ναυτιλίας στην Βουλή και μετά την κύρωση του θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και θα τεθεί σε ισχύ.

Το κατασκευαστικό έργο του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ, του Προβλήτα Πετρελαιοειδών του ΟΛΠ Α.Ε. και ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο το 2021, οπότε και η δυναμικότητα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα Πειραιά, στο οποίο λειτουργούν ως διαχειριστές η ΣΕΠ ΑΕ και ο ΟΛΠ ΑΕ, αναμένεται να ξεπεράσει τα 7.200.000 TEU (κιβώτια).

Επισημαίνεται τέλος, ότι η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco (ΣΕΠ), χρονικά εξελίσσεται παράλληλα με το διεθνή διαγωνισμό πώλησης του 67% της ΟΛΠ ΑΕ, στον οποίο μετέχει και η Cosco, μαζί με άλλους πέντε «μνηστήρες» που διεκδικούν το Λιμάνι του Πειραιά.

By