Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σκανδαλίδης: Είναι λάθος η συνταγή – Χρυσοχοΐδης: Βγαίνουμε από την κρίση

Τι είπαν τα στελέχη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας καταθέτουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος η οποία συνεχίζεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης εκτιμούν ότι πρέπει να αλλάξει η συνταγή της λιτότητας, ενώ άλλοι, όπως ο κ. Χρυσοχοΐδης διαπιστώνει ότι «δεν είναι ώρα για δειλούς και λιπόψυχους».

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι «πολλοί εργάζονται για την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ότι «είμαι εδώ και το παλεύω» και έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις για να ανακάμψει το κόμμα:

– Να υπερασπιστεί την ιστορία του (καυτηριάζοντας ταυτόχρονα όσους κάνουν «επιζήμιες διαρροές»),

– Να υπάρξει μια νέα συμφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Το ζήτημα δεν είναι να φύγει η Τρόικα, αλλά οι πολιτικές λογικές της» είπε με έμφαση.

– Να επιχειρηθεί επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία

– Να υπάρξει πανστρατιά, καθώς «δεν περισσεύει κανείς». Στηλίτευσε μάλιστα όσους «ποντάρουν στον κατακερματισμό ιδρύοντας κόμματα» λέγοντας πως «είναι βαθιά γελασμένοι».

«Η συνταγή είναι λάθος και η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποικία αέναου χρέους, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με 2 εκατομμύρια ανέργους» τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ζητώντας αλλαγή της συνταγής λιτότητας που έχει επιβληθεί. Υπογράμμισε δε ότι η χώρα θα ανακάμψει μόνο μέσα από προοδευτικές πολιτικές.

Χαρακτήρισε  «επικοινωνιακά» τα ταξίδια του κ. Σαμαρά και διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο:  Πρόεδρε μέχρι πότε θα περιμένουμε τον Σαμαρά για την επικαιροποίηση της συμφωνίας; Να μπει χρονικός ορίζοντας!». Επιπλέον αναφερόμενος στα εσωκομματικά πρότεινε: «Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, να πάμε στην λογική της αυτοοργάνωσης, η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τα κόμματα».

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας: «Βαδίζουμε προς την έξοδο από την κρίση. Υπάρχουν όμως πολλές προκλήσεις. Θα φύγουμε από το μνημόνιο και δεν είναι ώρα για δειλούς και λιγόψυχους. Χρειάζονται βέβαια προοδευτικές απαντήσεις. Το 2013 θα βγούμε στις αγορές. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες όπως και οι νομπελίστες που καλούσαμε εδώ για να μας συμβουλεύσουν». Για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ τόνιζε ότι «πρέπει να δώσουμε τέλος στην εσωστρέφεια και στις ψεύτικες υποσχέσεις και να δώσουμε τη μάχη για να επανασυγκροτήσουμε την δημοκρατική παράταξη».

Τον κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ «να γίνει Ιφιγένεια της μεταπολίτευσης» επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας. «Δεν μπορούμε να μιλάμε με όρους παρελθόντος στην νέα κοινωνία που διαμορφώνεται. Η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνη αν η αισιοδοξία που καλλιεργείται δεν αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία» προειδοποίησε.

Η  Κατερίνα Μπατζελή διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να «γυρίσει την πλάτη» σε πρώην στελέχη που αγωνιούν και αυτά για το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά. «Δεν είμαι ευχαριστημένη με το ΠΑΣΟΚ του 7%» είπε ωστόσο σχολίασε καυστικά την δημιουργία κινήσεων και κομμάτων: «Απελευθερώθηκε το επάγγελμα των προέδρων κόμματος». Ζήτησε ακόμη να υπάρξει πολιτική απάντηση του Νότου, απέναντι στο ηγεμονισμό της Γερμανίας, ενώ χαρακτήρισε την ίδρυση της Προοδευτικής Συμμαχίας «προπέτασμα καπνού».

«Τώρα μετράμε εχθρούς και φίλους. Πιστεύω ότι η παράταξη θα ανακάμψει και μάλιστα πολύ γρήγορα και θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες όπως διαψεύστηκαν και αυτοί που έπαιζαν CDS ποντάροντας στην χρεοκοπία της χώρας» είπε ο Παντελής Οικονόμου. Υποστήριξε ότι «μόνο με συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βγούμε από το μνημόνιο και θα επανέλθουμε στις αγορές αρκεί να προστατεύσουμε την δημοκρατία να υπερβούμε τον διχασμό και να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή». Κάλεσε δε τον Ευ. Βενιζέλο να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ μόνο του το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

[custom_gallery id=»37988″]

By