Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού

 Καταγγέλλουν την υποστελέχωση-500 εργαζόμενοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας

panagiotopoulosΣε κινητοποιήσεις «ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις για απολύσεις στο Δημόσιο», καλεί τους εργαζομένους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ).

Οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας διαμορφώνονται ως εξής:

Την Πέμπτη 1 Αυγούστου: Στάση εργασίας από τις 11:00 ως τη λήξη του ωραρίου, με συγκέντρωση στις 12:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου: 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, με συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι παρότι είναι υποστελεχωμένο το υπουργείο Πολιτισμού, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι 500 εργαζόμενοι του θα τεθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Αγωνιζόμαστε και δεν Δεχόμαστε Καμία Απομάκρυνση, Κανενός Υπαλλήλου».

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες από την ημέρα που η κυβέρνηση, διορθώνοντας ένα μεγάλο λάθος, προχώρησε στην επανασύσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ωστόσο, από τις εξελίξεις, διαφαίνεται ότι το Υπουργείο που ανασυστάθηκε στα «χαρτιά» θα διαλυθεί οριστικά από την πολιτική της πρακτική.

Η διάλυση θα επέλθει καθώς ήδη υπήρχαν 2000 κενές θέσεις από το 2011, ενώ είναι γνωστό πως από την ίδια χρονιά μέχρι σήμερα πάνω από 1000 συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειωθεί πως στις αρχές του 2013, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της τότε Γραμματείας Πολιτισμού συντάσσοντας τα οργανογράμματα για το Υπουργείο Παιδείας, είχαν τονίσει ότι στο ΥΠ.ΠΟ. δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για απολύσεις, παρά μόνο για συνταξιοδοτήσεις. Μάλιστα, μόνο οι συνταξιοδοτήσεις το 2014 εκτιμώνται ότι θα υπερβούν τον αριθμό των 500 συναδέλφων.

Ενώ το ΥΠ.ΠΟ. αποδεδειγμένα είναι υποστελεχωμένο με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε από τον ίδιο τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε μία πρώτη ενημέρωση τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, ότι επιπλέον 500 συνάδελφοι (οι οποίοι θα επιμεριστούν σε Πολιτισμό, Αθλητισμό και Ν.Π.Δ.Δ. αυτών) θα οδηγηθούν στην διαθεσιμότητακινητικότητα ίσον απόλυση, προκειμένου να συμπληρώσουν το «αίμα» που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην Τρόικα. Σε αυτούς τους 500 πρέπει να προσθέσουμε και άλλους 400 συναδέλφους που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα και οδηγούνται στον Καιάδα μέσα από τις «ταχύτατες δικαστικές αποφάσεις», όπως αυτές προαναγγέλθηκαν.

Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η «πολιτική επιλογή» για ανεύρεση επιπλέον επίορκων με την ανακάλυψη δήθεν κοπανατζήδων, μέσω των ελέγχων που διεξάγονται από το κλιμάκιο Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο επί της ουσίας την τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Αυτά συμβαίνουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την ώρα που εκτελεί 600 έργα ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα, στα οποία εργάζονται 3500 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και δημιουργούν οικονομικό κύκλο εργασιών ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ. Έργα τα οποία, εφόσον απολυθεί εξειδικευμένο προσωπικό του ΥΠ.ΠΟ., δεν θα μπορούν να εκτελεστούν. Επιπρόσθετα, ήδη, μέσα από επίσημα χείλη, έχει γίνει γνωστό πως τα ταμεία των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων έχουν «σπάσει», με την αύξηση των εσόδων, μόνο από τα εισιτήρια, να αγγίζει το 35% και να αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη άνοδος στην επισκεψιμότητα και κατ επέκταση στα έσοδα.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τον μοναδικό τομέα του Δημοσίου που αποδεδειγμένα φέρνει χρήματα στα ταμεία του κράτους και προχωρώντας στην καλύτερη στελέχωση του να τον αναδείξει αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα, αποδεδειγμένα πια κάνει ό, τι περνά από το χέρι της για να οδηγήσει τον Ελληνικό Πολιτισμό, όχι απλά στη συρρίκνωση, αλλά στη διάλυση.

Αυτό από εμάς εκλαμβάνεται τουλάχιστον ως έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας και συγχρόνως σε πλεόνασμα σύγχυσης από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία δείχνει ότι έχει κάνει τον κύκλο της και δεν έχει τίποτα να προσφέρει στον τόπο. Εξάλλου, με τέτοιες ενέργειες κάθε άλλο παρά η ανάπτυξη και η ανασυγκρότηση του Δημοσίου επιτυγχάνεται.

Τέλος, αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο δέχεται ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, αποφάσεις που βάση Συντάγματος οφείλει να τις παίρνει ο ίδιος, να λαμβάνονται από άλλα «κέντρα», όπως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης του κ. Μητσοτάκη οι οποίες οδηγούν στη διάλυση του κράτους.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού (Π.Ο.Ε. – ΥΠ.ΠΟ.) καλούμε την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και όλες τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου, που αντιλαμβανόμαστε τα κελεύσματα «της πρώτης και της δεύτερης φάσης απολύσεων» που έρχονται (ανακοίνωση Κριστίν Λαγκάρντ, Δ.Ν.Τ.,) να αγωνιστούμε με πάθος και αποφασιστικότητα, μέχρι τέλους, κόντρα στις πολιτικές επιλογές που αποτελούν ταφόπλακα για τον κόσμο ης δουλειάς. Η επιλογή είναι αγώνας μέχρι να στείλουν πίσω στους εντολείς τους τις παραγγελίες για «αίμα εργαζομένων στο Δημόσιο».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By