Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ομπάμα: «Αισιόδοξος αλλά επιφυλακτικός για την εκεχειρία στην Ουκρανία»

«Θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο»

oukrania-simaia-ntonetsk

Aισιόδοξος καθώς και επιφυλακτικός σχετικά με την επίτευξη της εκεχειρίας που υπεγράφη μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων ανταρτών δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Ωστόσο, ο Ομπάμα τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο στην ανατολική Ουκρανία και συμπλήρωσε ότι μετά τη συμφωνία θα πρέπει να ακολουθήσουν ενέργειες στο πεδίο.

Γι” αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους του να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες μπορούν να αρθούν, αν τηρηθεί η εκεχειρία.

«Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για εκεχειρία, προφανώς είμαστε αισιόδοξοι, όμως βάσει της προηγούμενης εμπειρίας είμαστε και επιφυλακτικοί για το αν οι αποσχιστές θα την τηρήσουν πραγματικά και για το αν οι Ρώσοι θα σταματήσουν να παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οπότε θα πρέπει να ελεγχθεί», υπογράμμισε.

«Επίσης στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες. Σήμερα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη οριστικοποιούν μέτρα για να επιβάλλουν βαθύτερες και ευρύτερες κυρώσεις στους ρωσικούς τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και της άμυνας», ανέφερε ακόμα ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο δρόμος για την επιστροφή της Μόσχας στην κοινότητα των εθνών και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τον ακολουθήσει.

Το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι θα υπερασπιστεί κάθε σύμμαχό του και ότι υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, κατέληξε ο Ομπάμα.

Όσον αφορά στην εκεχειρία, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές αρχές και οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέληξαν σε συμφωνία για την υποχώρηση των δυνάμεών τους, την πρόσβαση αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Πάντως, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η υποχώρηση των δυνάμεων και κυρίως των βαρέων όπλων από τα μέτωπα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε από το Νιούπορτ της Ουαλίας, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, ότι οι αιχμάλωτοι ενδέχεται να απελευθερωθούν ακόμα και αύριο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος συμφωνήθηκαν 12 βήματα -συμπεριλαμβανομένης και της αποκέντρωσης των εξουσιών- για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στις ρωσόφωνες περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

«Αναμένουμε, στο πολύ εγγύς μέλλον, την απελευθέρωση των ομήρων, πιθανότατα θα γίνει αύριο», δήλωσε ο Ποροσένκο στα αγγλικά σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO. «Αυτό βασίστηκε. . . στο ειρηνευτικό μου σχέδιο».

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μια σημαντική και ευρεία αποκέντρωση των πολιτικών εξουσιών και να εκχωρήσει επίσης σημαντική ελευθερία στις κυβερνήσεις των περιφερειών όσον αφορά την οικονομία. Επιπλέον, είπε ότι μπορεί να εκχωρηθεί στις περιφέρειες το δικαίωμα να επιλέγουν την επίσημη γλώσσα, ενώ υποσχέθηκε αμνηστία στο πλαίσιο μιας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης.

Ο Λεονίντ Κούτσμα, ο οποίος εκπροσώπησε το Κίεβο στις συνομιλίες στο Μινσκ, σχολίασε πως όλες οι μεριές εμφανίστηκαν αποφασισμένες να εξασφαλίσουν την αποκατάσταση της ειρήνης.

Πάντως, εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το καθεστώς των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Κούτσμα είπε ότι περιμένει πως η πρώτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας βάσει της συμφωνίας πιθανότατα θα αναχωρήσει για την ανατολική Ουκρανία αύριο.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον καλωσόρισε τη συμφωνία για την εκεχειρία, αλλά ανέφερε πως οι κυρώσεις της Ε.Ε. θα πρέπει να επιβληθούν μέχρι να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο εκεχειρίας.

«Η εκεχειρία είναι καλή είδηση. Νομίζω ότι χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά εάν και κατά πόσον είναι μια εκεχειρία ή εάν περιλαμβάνει επίσης μια δέσμευση. . . να γίνει αληθινή πρόοδος επί ενός κατάλληλου σχεδίου ειρήνευσης».

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι κυρώσεις. . . θα επιβληθούν, αλλά φυσικά εάν υπάρξει εκεχειρία και ένα κατάλληλο σχέδιο ειρήνευσης αρχίσει να εφαρμόζεται, τότε ασφαλώς θα είναι σωστό να εξετάσουμε και να δούμε το πώς αυτές οι κυρώσεις θα αρθούν, εάν εκπληρώνονται σαφείς όροι», συμπλήρωσε ο Κάμερον.

Ο Γ.Γ. του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν εξέφρασε νωρίτερα την ελπίδα πως η εκεχειρία θα σημάνει την «έναρξη μιας εποικοδομητικής πολιτικής διαδικασίας».

By