Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ομπάμα: Αναποτελεσματικό το κλείσιμο των συνόρων

Προκειμένου να αντιμετωπίστει ο ιός Εμπολα

IMF Managing Director Lagarde points to a button as she speaks during the IMFC news conference during the World Bank/IMF Annual Meeting

Το κλείσιμο των συνόρων για άτομα που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες δεν θα φέρει αποτελέσματα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά από σύσκεψη με την ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα.

«Όλες οι συνομιλίες με ειδικούς δείχνουν ότι αυτό το μέτρο θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από τα μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια που έχουμε θέσει σε εφαρμογή», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο.

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, μία τέτοια απαγόρευση θα ωθούσε τα άτομα που προέρχονται από την Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα μεταφοράς για να φθάσουν στους προορισμούς τους και στην απόκρυψη των χωρών προέλευσής τους.

«Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε, τελικά, λιγότερες πληροφορίες για τους πιθανούς φορείς του ιού», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου που διατύπωσαν αιτήματα για την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διορισμού ενός αξιωματούχου που θα είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο του συνόλου των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας. «Μπορεί να ήταν θετικός ο διορισμός κάποιου άλλου», είπε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι αυτό δεν θα σήμαινε αμφισβήτηση του έργου της υπουργού Υγείας Σίλβια Μπέργουελ ή του δρ. Τόμας Φρίντεν, διευθυντή των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Ο Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τέλος την αξιοποίηση των αμερικανικών στρατιωτικών εφεδρειών στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά του Έμπολα στη δυτική Αφρική. Σε επιστολή του προς τους ηγέτες του Κογκρέσου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ένας- προς το παρόν- απροσδιόριστος αριθμός εφέδρων θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ενεργοποίηση των υπηρεσιών υποστήριξης της αποστολής κατά του ιού στη δυτική Αφρική.

By