Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ομπάμα: Αυστηρότερα μέτρα για την οπλοκατοχή

Αυστηρότερα μέτρα για την οπλοκατοχή ζητά να ψηφίσει το Κογκρέσο ο Αμερικανός πρόεδρος.

Copyright: BBC
Copyright: BBC

Σε ομιλία του στο Κονέκτικατ, όπου 20 παιδιά και έξι ενήλικες έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο Δεκέμβριο σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο,  ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την υπερψήφιση του νόμου για την οπλοκατοχή.

Η πολιτεία του Κονέκτικατ θέσπισε ένα από τους αυστηρότερους νόμους στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή, που αφορά στην απαγόρευση πώλησης γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας σε σφαίρες και όπλων στρατιωτικού τύπου, ενώ ενίσχυσε τους ελέγχους των υποψήφιων αγοραστών.

«Βοηθήσατε πολύ στο να επιτευχθεί αυτό. Οι φωνές σας και η αποφασιστικότητά σας το έκαναν αληθινό», είπε ο Ομπάμα, μιλώντας μπροστά σε 3.000 ακτιβιστών σε αμφιθέατρο του Χάρτφορντ στο Κονέκτικατ, στο πλαίσιο της εκστρατείας του κατά της βίας των όπλων. «Αυτή είναι η δύναμη της φωνής σας», τόνισε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της θέσπισης μέτρων για την οπλοκατοχή, ωστόσο ομάδες που υποστηρίζουν το δικαίωμα στα όπλα, πιέζουν τους πολιτικούς να ψηφίσουν κατά του νομοσχεδίου. Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης έχει ταχθεί ενάντια στα μέτρα που προσπαθεί να περάσει ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέστρεψε τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον με το προεδρικό αεροσκάφος μαζί με μέλη των οικογενειών της επίθεσης. «Αυτά είναι τα μέλη των οικογενειών που πρόκειται να παρευρεθούν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να μιλήσουν ενώπιον του Κογκρέσου για τη σημασία της ανάληψης μέτρων κατά της ένοπλης βίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου, Τζέι Κάρνι.

Ο Ομπάμα, την περασμένη εβδομάδα, ταξίδεψε στο Κολοράντο όπου έδωσε ομιλία για αυστηρότερα μέτρα σχετικά με την οπλοκατοχή, σε μια ακόμη πολιτεία η οποία επλήγη από επίθεση ενόπλου σε σινεμά.

(Πηγή: ΑΜΠΕ, BBC)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By