Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ομπάμα: Ευρώπη και ΗΠΑ ενωμένες απέναντι στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στην Ολλανδία για μία σειρά διεθνών συναντήσεων κορυφής, μία από τις οποίες, η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 7, θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στην Ουκρανία

Obama

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι «ενωμένες» για να επιβάλουν το «τίμημα» στη Ρωσία μετά την επέμβασή της στην Ουκρανία, κατά την έναρξη της διήμερης επίσκεψής του στην Ολλανδία.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ενωμένες για να στηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση και τους Ουκρανούς. Είμαστε ενωμένοι για να επιβάλουμε στη Ρωσία το τίμημα των ενεργειών στις οποίες προέβη μέχρι τώρα«, δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Oλλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στο Άμστερνταμ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στην Ολλανδία για μία σειρά διεθνών συναντήσεων κορυφής, μία από τις οποίες, η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 7, θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στην Ουκρανία.

Η Ολλανδία είναι ο πρώτος από τους τέσσερις σταθμούς της περιοδείας του αμερικανού προέδρου, που θα επισκεφτεί στη συνέχεια τις Βρυξέλλες, τη Ρώμη και το Ριάντ.

Στη Χάγη, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής προγραμματισμένη προ πολλού με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, στην οποία θα συμμετάσχουν συνολικά 53 χώρες.

Όμως μετά την ουκρανική κρίση και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, προτεραιότητα δίνεται πλέον στο θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας, η οποία είναι πιθανόν να αποκλεισθεί από την Ομάδα των 8, κατά τη συνάντηση κορυφής των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια.

Άλλη προτεραιότητα του Μπαράκ Ομπάμα θα είναι να διαβεβαιώσει τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στην επίδειξη ισχύος της Ρωσίας.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, ο Aμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να θέτει εν αμφιβόλω τη δέσμευση των ΗΠΑ ως προς την ασφάλεια της Ευρώπης».

«Το ΝΑΤΟ παραμένει η πιο ισχυρή και αποτελεσματική συμμαχία στην ιστορία της Ανθρωπότητας και δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ απέναντι στη συλλογική μας άμυνα«, είπε.

Αποφασισμένος να τονίσει τη θεμελιώδη σημασία των διεθνών συμμαχιών και συνεργατών των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος έχει προγραμματίσει τριμερή συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας στη Χάγη, όπου ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

By