Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ομπάμα και Πούτιν μαζί στο Άγιο Όρος;

Θα τους καλέσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της αθωνικής πολιτείας στην Ελλάδα

poutinkalogeroiΚι όμως… δεν είναι απίθανο τον ερχόμενο Οκτώβριο να δούμε τον Μπάρακ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μαζί, στα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Ο ρώσος πρόεδρος έτσι κι αλλιώς, γνωρίζει καλά τα κατατόπια, αφού έχει επισκεφθεί την αθωνική πολιτεία αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Ενόψει των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την προσάρτηση της αγιορείτικης πολιτείας  στην Ελλάδα, η κυβέρνηση σκέπτεται να απευθύνει προσκλήσεις προς τους δύο προέδρους ΗΠΑ και Ρωσίας, προς τους 27 ευρωπαίους ηγέτες  και τους ηγέτες όλων των θρησκευτικών δογμάτων.

Όλα αυτά συζητήθηκαν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, εκείνο του Πρωθυπουργού, με αντιπροσωπεία της Αγιορείτικης κοινότητας. Οι εκπρόσωποι της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους με επικεφαλής τον Γέροντα Ελισσαίο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας συναντήθηκαν αρχικά με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κ. Π. Μπαλτάκο και εν συνεχεία με τον Αντώνη Σαμαρά.

Εκεί συμφωνήθηκε το ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο της προβολής των εκδηλώσεων του Οκτωβρίου να απευθύνει τις σχετικές προσκλήσεις προς τους ξένους ηγέτες. Φυσικά την φιλοξενία τους θα αναλάβουβ εξ ολοκλήρου οι εκπρόσωποι της Μοναστικής πολιτείας.

Οι εκπρόσωποι των 5 μοναστηριών συζήτησαν στο Μαξίμου ένα ακόμη θέμα που τους… καίει: Αυτό των φορολογικών ρυθμίσεων. Ζήτησαν να υπαχθούν και εκείνοι στο καθεστώς των ρυθμίσεων αφού υπόκεινται σε φορολογία. Ο αρμόδιος για τα έσοδα υφυπουργός κ. Γιώργος Μαυραγάνης υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το αίτημα τους.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Υπήρξε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση του Πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία των Αγιορειτών πατέρων. Το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελληνική Πολιτεία. Βεβαίως, συζητηθήκαν κι άλλα ζητήματα τα οποία απασχολούν την Ιερά κοινότητα και της Μονές του Αγίου Όρους. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αντιμετωπίσει ζητήματα και να δώσει τη δυνατότητα των απαντήσεων σε προβλήματα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ταλαιπωρούν και το Άγιο Όρος αλλά γενικότερα και την Ελληνική κοινωνία».

By