Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ομπάμα: Κοινό μέτωπο ΗΠΑ – ΕΕ για την Ουκρανία

Συνεχίζεται η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ασία

obama-arseni

 

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμε να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία, ο Μπαράκ Ομπάμα ζητά να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση στο θέμα του ουκρανικού με την ΕΕ.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μαλαισία, ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι κάθε απόφαση γαι επιβολή κυρώσεων στη ρωσική οικονομία σε μεταγενέστερο χρόνο θα πρέπει να εξαρτάται από κατά πόσο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το πως θα συνεχίσουν.

Ο επόμενος γύρος κυρώσεων, ο οποίος είναι δυνατόν να ανακοινωθεί το νωρίτερο τη Δευτέρα, αναμένεται να στοχεύει Ρώσους και οντότητες αλλά δεν είναι πιθανό να συνδέονται άμεσα με τομείς της ρωσικής οικονομίας όπως η ενέργεια, που θα μπορούσε επίσης να πλήξει τους Ευρωπαίους.

«Θα ισχυροποιήσουμε τη θέση μας και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά όταν ο κ. Πούτιν δει ότι είναι όλος ο κόσμος ενωμένος, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι ενωμένες και δεν πρόκειται για Αμερικανο – ρωσική διένεξη», είπε στους δημοσιογράφους ο Μπ. Ομπάμα.

Ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία «δεν έχει κουνήσει δάχτυλο» προκειμένου να πείσει τους φιλορώσους αποσχιστές στην Ουκρανία να συναινέσουν με τη διεθνή συμφωνία και την εκτόνωση της κρίσης.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ενθαρρύνουν τις ενέργειες στην ανατολική και νότια Ουκρανία, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

By