Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ομπάμα- Μέρκελ: Άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων

Οι δυο αρχηγοί συμφώνησαν ότι αποτελεί αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και επιθεωρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία

obama_merkel728

Ως απόλυτη «αναγκαιότητα» χαρακτήρισαν Ομπάμα – Μέρκελ την απόσυρση των δυνάμεων της Ρωσίας από την Κριμαία ενώ συμφώνησαν στην από κοινού υποστήριξη των εκλογών στην Ουκρανία οι οποίες έχουν προκηρυχθεί για τον επόμενο Μάιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος μάλιστα χαιρέτησε «τις συντονισμένες θέσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι δυο αρχηγοί συμφώνησαν ότι αποτελεί «αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και επιθεωρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τον Μάιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όπως τονίστηκε η Ρωσία θα πρέπει να δεχθεί σύντομα τον σχηματισμό μιας ομάδας επαφής η οποία θα διεξάγει διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας «ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Τέλος, οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν την ανησυχία τους μπροστά στην προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία με την στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία».

Πηγή: ΑΜΠΕ

By