Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ομπάμα: Να συνεχίσει η Μιανμάρ τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις

Ώστε το 2015 να διεξαχθούν ελεύθερες, διαφανείς εκλογές με τη συμμετοχή όλων

Mianmar

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε αισιόδοξος για την πολιτική αλλαγή στη Μιανμάρ, ενώ ζήτησε από τους πολιτικούς της χώρας να μην σταματήσουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που άρχισαν το 2011, ώστε το 2015 να διεξαχθούν ελεύθερες, διαφανείς εκλογές με τη συμμετοχή όλων.

«Η δημοκρατική διαδικασία στη Μιανμάρ είναι πραγματική», ανέφερε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της χώρας Τέιν Σέιν από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου.

«Η αλλαγή είναι δύσκολη και οι πρόοδοι δεν γίνονται πάντα με γραμμικό τρόπο (…) παρόλα αυτά είμαι αισιόδοξος», τόνισε ο Ομπάμα.

Όμως συμπλήρωσε ότι «η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί», αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια και τους κανόνες για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών το 2015.

Ο Ομπάμα επεσήμανε ότι συζήτησε με τον Τέιν Σέιν την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προστατευθεί η μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της.

«Κατανοούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα για τη Μιανμάρ, ότι υπάρχουν διαφορετικές ιστορικές ερμηνείες», ανέφερε για το ζήτημα ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Ομπάμα. «Όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια θεμελιώδη παγκόσμια δικαιώματα τα οποία θα πρέπει να ισχύουν για όλους».

Από την μεριά του ο Τέιν Σέιν, που χαρακτήρισε τις συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο «ειλικρινείς», ζήτησε χρόνο, υπογράμμίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες. «Απαντάμε σε αυτά τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο νωρίτερα ο Ομπάμα, που πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στη Μιανμάρ μετά την διάλυση της στρατιωτικής χούντας, συναντήθηκε με βουλευτές, μεταξύ αυτών και την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κιι.

Το ότι το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια του στρατού, που διαχειρίζεται τη μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία, είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ανέφερε ο Ομπάμα στους βουλευτές.

Ο στρατός εξακολουθεί να διαθέτει το 25% των εδρών στο κοινοβούλιο, κάτι που του δίνει δικαίωμα να ασκεί βέτο στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και αύριο με την Σου Κιι στο σπίτι της στη Ρανγκού.

By