Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία – σκάνδαλο

Σε αμηχανία η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.

vouli«Στον αέρα» είναι η σκανδαλώδης τροπολογία που δίνει ασυλία σε όσους χορήγησαν ή θα χορηγήσουν δάνεια στα κόμματα, καθώς σήμερα θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την κοινωνική κατακραυγή και τις αντιδράσεις ακόμη και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, η ΝΔ στήριξε την τροπολογία (που αποκάλυψε αποκλειστικά το thepaper.gr), ενώ η κυβέρνηση σιώπησε.Η τροπολογία, απάντησε στην κριτική ο Μάκης Βορίδης, «λέει περίπου το αυτονόητο. Ότι αν τηρήθηκε η διαδικασία και οι ρυθμιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος δεν συντρέχει το αδίκημα της απιστία». Αυτό είναι όλο και όλο». «Ενδεχομένως λέει περίπου το αυτονόητο, αλλά τότε ποιο το σκάνδαλο; Να κάνετε κριτική ότι είναι περιττή, ναι. αλλά σκανδαλώδης, όχι», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.«Ακόμη και οι υπουργοί απέφυγαν να υποστηρίξουν την τροπολογία», υπενθύμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης  Παπαδημούλης, υποστηρίζοντας ότι «είναι σκανδαλώδης» και «ρουσφέτι στους τραπεζίτες». «Δεν είναι βουλευτική, αλλά κυβερνητική τροπολογία», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις τροπολογίες με προεξάρχουσα την επίμαχη. Ζήτησε από τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη «να δεσμευθεί ότι δεν είναι ρουσφέτι στους τραπεζίτες», καθώς τους απαλλάσσει από το αδίκημα της απιστίας που «έδωσαν 250 εκατ. σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ». Προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει διάβημα στον Πρόεδρο της Βουλής και θα καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση της συγκεκριμένης τροπολογίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης υπενθύμισε την τροπολογία Πάχτα το 2004 και επεσήμανε ότι «η τροπολογία εισήχθη κατά παραβίαση Συντάγματος και Κανονισμού της Βουλής» (έπρεπε να είχε κατατεθεί 3 μέρες πριν την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου) και «αυτό είναι σοβαρότατο ολίσθημα». Ο κ. Κακλαμάνης εκτίμησε ότι η επίμαχη τροπολογία δεν αφορά τα κόμματα, αλλά προέτρεψε το προεδρείο «να υποδείξει στον υπουργό να αποσύρει το άρθρο». «Θα καταψηφίσω το νομοσχέδιο αν δεν αποσυρθεί», προειδοποίησε. «Είδατε τι έγινε στην Κύπρο, πρέπει να εμείνουμε να ελέγχουμε», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς κάλεσε τους βουλευτές της πλειοψηφίας «να καταψηφίσουν στο σύνολό του το νομοσχέδιο για να καταλάβει τώρα η κυβέρνηση ότι η Βουλή δεν μπορεί να γίνει εφαλτήριο ανόμων συμφερόντων». Είναι σκανδαλώδης, τροπολογία και με σκανδαλώδη τρόπο ψηφίσθηκε, είπε και επεσήμανε ότι «προκάλεσε δυσμενή σχόλια εις βάρος του κοινοβουλίου. Αυτό δεν μπορεί να περάσει».

«Με αυτή την ταφόπλακα της μεταπολίτευσης καλύπτετε όλα τα κόμματα», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και πρόσθεσε ότι «με αυτή την παράνομη τροπολογία ο λαός ξυπνά, προβληματίζεται, βλέπει ότι ζει σε κοινοβουλευτική δικτατορία και θα σας ανταμείψει με αυτό που σας αξίζει».

Τέλος, για «σκανδαλώδη διάταξη» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

 
By