Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ονομαστική ψηφοφορία για τον ΕΟΠΥΥ

Σε ονομαστική ψηφοφορία τίθενται την Τρίτη στη Βουλή τα άρθρα του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα οποία αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

ygeia620_111113

Με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) καταδικάζουν το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «θα έπρεπε σύσσωμο το Κοινοβούλιο όχι μόνο να το απορρίψει, αλλά ούτε να δεχθεί να συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων».

Όπως σημειώνουν, «το νομοσχέδιο αποδομεί με τον χειρότερο τρόπο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, απολύει πάνω από 3.000 ιατρούς και διαλύει δημόσιες δομές Υγείας σε μία εποχή κατά την οποία η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα χρειάζεται ενίσχυση». Να σημειωθεί, ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής την περασμένη εβδομάδα.

Να ανακληθεί το πλαφόν στη συνταγογράφηση

Την ανάκληση της απόφασης που θέτει πλαφόν στην έκδοση συνταγών φαρμάκων και παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων ζητούν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ. Όπως σημειώνουν, «το μέτρο αυτό προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ζητεί από τον γιατρό να κάνει έκπτωση των υποχρεώσεών του προς τον ασθενή και φορτώνει με επιπλέον επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία τους ασθενείς».

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, ο γιατρός οφείλει, με επιστημονικά κριτήρια, να αναγράφει τα φάρμακα του ασθενούς χωρίς παρεκκλίσεις και η Πολιτεία οφείλει μέσα από έλεγχο να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος περίθαλψης.

«Οι οριζόντιες περικοπές από πλευράς πολιτείας υποδηλώνουν ανεπάρκεια, αδυναμία και έλλειψη βούλησης» τονίζουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, σημειώνοντας ότι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση αναστολής και ακύρωσης, καθώς και στην Εισαγγελέα του Αρείου του Πάγου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

By