Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

«Οπισθοχώρηση» στην τροπολογία για τις τράπεζες

Ευρεία αντίδραση στη Βουλή, ακόμα και από συγκηβερνητικούς βουλευτές

koukoulopoulos

Μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ακόμη και του Π. Κουκουλόπουλου από το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Στουρνάρας απέσυρε την τροπολογία που προέβλεπε την εξαίρεση από την επιβολή φορολόγησης τραπεζών που προχώρησαν στην εξαγορά τραπεζικών ιδρυμάτων εντός της Ε.Ε., καθώς και την απαλλαγή από πρόστιμα εταιριών διακίνησης πρώτων υλών.

Ο υπουργός Οικονομικών που ήρθε στη Βουλή μετά από «απαίτηση» των βουλευτών που ζητούσαν εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη τροπολογία, αλλιώς να αποσυρθεί, εκτιμώντας ότι ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα, τόνισε ότι η ψήφισή της είναι αναγκαία, διαφορετικά οδηγούμαστε σε σοβαρά προβλήματα.

Όπως διευκρίνισε το ένα άρθρο της αγορά αγορές πρώτων υλών. «Πιο συγκεκριμένα, οι αγορές πρώτων υλών θεωρούνται μη εκπιπτόμενες, κατά αμάχητο κριτήριο και κατ’ εξαίρεσιν και μόνο για το 2010. Αυτός ο νόμος έχει καταργηθεί. Δηλαδή, εάν δεν δώσουμε διευκρινίσεις, κινδυνεύουν όλες οι επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες, κυρίως της βαριάς βιομηχανίας, να υποστούν μεγάλα πρόστιμα, πολλαπλάσια της χρηματιστηριακής τους αξίας και έτσι να καταστραφούν και να οδηγηθούμε σε πολύ μεγάλη ανεργία», είπε ο Γ. Στουρνάρας.

Σε ότι αφορά στο άλλο άρθρο της τροπολογίας, «ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται περί ζητημάτων ειδικής και όχι καθολικής διαδοχής. Όταν εξυγιαίνεται ένα τραπεζικό ίδρυμα που έχει έδρα σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της Ελλάδος, εάν δεν κάναμε αυτήν τη διευκρίνιση, υπήρχε ο κίνδυνος το πιστωτικό ίδρυμα που εξυγιαίνει να επιβαρυνθεί με δαπάνες που αφορούν μόνο περιπτώσεις καθολικής διαδοχής και όχι ειδικής διαδοχής που έχουμε εδώ».

Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία εδώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By