Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ορατότης μηδέν» από το νέφος στην Κίνα

Το «νέφος» έπνιξε τη βόρεια Κίνα, όπου έχουν παραλύσει συγκοινωνίες και υπηρεσίες

china_smog630

Αποκλεισμένες παραμένουν πολλές περιοχές της Κίνας εξαιτίας της πυκνής ομίχλης, που έχει καλύψει τα πάντα περιορίζοντας την ορατότητα σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στα 10 μέτρα. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, ώστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν περιορίσει τα δρομολόγιά τους, ενώ αρκετοί πολίτες άφησαν τα αυτοκίνητα και μετακινούνται με τα πόδια.  Και όσα αυτοκίνητα ήταν στους δρόμους, κινούνταν με ελάχιστα χιλιόμετρα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η πόλη Χαρμπίν,  πρωτεύουσας της βορειοανατολικής επαρχίας Χεϊλονγκσιάνγκ με πληθυσμό περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους, όπου έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν ακόμη και σχολεία, προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις των μαθητών. Κλειστό παραμένει και το διεθνές αεροδρόμιο Ταιπίνγκ, στο Χαρμπίν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ομίχλη δεν θα υποχωρήσει πριν περάσουν 48 ώρες.

Ο δείκτης μέτρησης συγκεντρώσεως αιωρουµένων σωµατιδίων ΡΜ2,5 -δηλαδή μικροσωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα -έφθασε σε κάποια τμήματα της Χαρμπίν, στα 1.000. Συγκριτικά, επίπεδο άνω του 300 θεωρείται επικίνδυνο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει ως επιτρεπτό καθημερινό όριο όχι μεγαλύτερο του 20.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, άνθρωποι και κτίρια έχουν μεταβληθεί σε ακαθόριστες σκιές και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων που θα παραβιάσουν τους σηματοδότες δεν θα διωχθούν, αφού δεν διακρίνεται η διαφορά των χρωμάτων.

Το πρακτορείο αναφέρει ως αιτία του συναγερμού το γεγονός ότι σήμερα είναι η πρώτη μέρα που άναψε η θέρμανση στην πόλη για τον χειμώνα.

Cyclist walks to bridge

Ανησυχία των αρχών

Η ποιότητα του αέρα στις κινεζικές πόλεις προκαλεί έντονη ανησυχία στην κινεζική ηγεσία καθώς ενισχύει την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στα πολιτικά προνόμια και την αυξανόμενη ανισότητα στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν ρεπορτάζ που περιγράφουν τους ακριβούς ιονιστές στα σπίτια και στα γραφεία των κυβερνητικών αξιωματούχων μαζί με πληροφορίες για ειδικές οργανικές φάρμες ώστε οι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί να μην διακινδυνεύουν την υγεία τους από τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδια εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την μόλυνση, αλλά έχει επιτύχει ελάχιστη πρόοδο.
Άλλα τμήματα της βορειοανατολικής Κίνας επίσης αντιμετώπισαν πρόβλημα σήμερα με το αποπνικτικό νέφος, περιλαμβανομένης της Τανγκσάν, που βρίσκεται σε απόσταση δύο ωρών ανατολικά του Πεκίνου, και της Τσανγκτσούν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Τζιλίν, η οποία συνορεύει με την Χεϊλονγκσιάνγκ.

Το Πεκίνο βίωσε την ίδια κατάσταση συναγερμού τον περασμένο χειμώνα όταν ο δείκτης μέτρησης συγκεντρώσεως αιωρουµένων σωµατιδίων ΡΜ2,5 ξεπέρασε τα 900 για μία μόνο ημέρα του Ιανουαρίου.

china_smog620

By