Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ορμόνη κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η δράση της ορμόνης οιστριόλης καταστέλλει προσωρινά τα συμπτώματα της σκλήρυνση κατά πλάκας στον οργανισμό της γυναίκας

egkuos

Μία ορμόνη, που παράγεται σε αυξημένες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη και ανήκει στα οιστρογόνα, η οιστριόλη, εμφανίζει  αξιοσημείωτες δυνατότητες στην μάχη εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Το γεγονός αυτό απέδειξε κλινική δοκιμή σε 158 γυναίκες ασθενείς, την οποία έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι μια νευρολογική πάθηση από την οποία πάσχουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Οφείλεται σε καταστροφή της μυελίνης, του προστατευτικού περιβλήματος των νεύρων, λόγω επίθεσης του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Τα συμπτώματα, ανάλογα με τη σοβαρότητα, περιλαμβάνουν υπερβολική κόπωση, μυϊκή αδυναμία, θολή όραση, προβλήματα ισορροπίας και κίνησης κ.α.

Στις γυναίκες ασθενείς, τα συμπτώματα τείνουν να υποχωρούν, όταν μένουν έγκυες, αλλά επιδεινώνονται μετά τον τοκετό. Αυτό αποδίδεται στη δράση της ορμόνης οιστριόλης, η οποία φαίνεται πως καταστέλλει προσωρινά την αυτοκαταστροφική δράση του αμυντικού μηχανισμού της εγκύου ασθενούς.

By