Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ορχιδέα ή μύγα;

Για ακόμα μια φορά οι πρωταγωνιστές της φύσης «τραβούν» τα βλέμματα και εντυπωσιάζουν με τη… μορφή τους.

oxideamigaΜε την πρώτη ματιά μπορεί να μην ενθουσιαστείτε γιατί δεν θυμίζει σε τίποτα στο σχήμα και τη μορφή τη γνωστή σε όλους ορχιδέα, όμως μπορεί εξίσου να συναγωνιστεί και να βγει νικητής για τη σπανιότητά της.  Για ακόμα μια φορά οι πρωταγωνιστές της φύσης «τραβούν» τα βλέμματα και εντυπωσιάζουν με τη… μορφή τους! Η ορχιδέα-μύγα (Fly Orchid) που ανήκει στο είδος Ophrys insectifera έχει εξασφαλίσει έναν έξυπνο τρόπο για να επιτύχει την επικονίαση. Τα άνθη του μοιάζουν με μύγες και το άρωμά του μιμείται τις σεξουαλικές φερομόνες.

Αυτός ο συνδυασμός προσελκύει ορδές αρσενικών εντόμων, που εξασφαλίζουν τη συνέχιση του είδους τους, καθώς τα ανυποψίαστα έντομα προσελκύονται και εκτελούν την πράξη της αναπαραγωγής σε ένα λουλούδι.

Η ορχιδέα-μύγα ευδοκιμεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη, από την Ιρλανδία και την Ισπανία μέχρι την Ουκρανία και τη Νορβηγία. Κάθε επικονίαση παράγει πάνω από δέκα χιλιάδες μικροσκοπικούς σπόρους, αρκετούς τόσο για τη διατήρηση όσο και για τον πολλαπλασιασμό των ειδών.

Offsite.com.cy

 

 

By