Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

«Οσμή» αναβάθμισης από την Moody’s

Κλιμάκιο του οίκου συναντά αύριο τον Γιάννη Στουρνάρα

moodysΚύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν μεν την αυριανή συνάντηση του κ. Γ. Στουρνάρα με κλιμάκιο της Moody’s, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως το μεσημεριανό τετ-α-τετ με τον ισχυρό αμερικάνικο οίκο αξιολόγησης δεν συνεπάγεται άμεση αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Ωστόσο, η αγορά πιστεύει πως μετά τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν και κυρίως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνδυασμό με μια σειρά δεσμεύσεων από την πλευρά της Κυβέρνησης που φαίνεται να υλοποιούνται, αποτελούν «δυνατά επιχειρήματα» που μπορούν όντος να οδηγήσουν την «αυστηρή» Moody’s στο να επαναξιολογήσει το «C».

Βαθμολογία που πέρα από το ότι είναι η χαμηλότερη που υπάρχει παγκοσμίως αυτή την στιγμή (το απολυτό μηδέν με άλλα λόγια), δεν συνάδει ούτε με την άποψη της Standard & Poor΄ s, ούτε και της Fitch που εδώ και μερικούς μήνες έχουν αναβαθμίσει την βαθμολογία μας στο «Β-».

Προφανώς οι άνθρωποι της Moody’s δεν πραγματοποιούν μια εθιμοτυπική επίσκεψη και αποσκοπούν στο να λάβουν άμεση ενημέρωση άλλα και διευκρινήσεις από τον πλέον αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, οι οποίες πάντα χρειάζονται σε τόσο πολύπλοκα οικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα.

Τα οποία κατόπιν αξιολόγησης θα βοηθήσουν τους ελεγκτές να κρίνουν βάση των δικών τους μοντέλων ανάλυσης αν αξίζουμε καλύτερο βαθμό.

Από την πλευρά του το Ελληνικό Χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός, αξιολογεί ήδη την πληροφορία και η εικόνα που παρουσιάζουν οι μετοχές πράγματι δείχνει πως οι επενδυτές συνεκτιμούν θετικά την πιθανότητα αναβάθμισης.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By