Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«’Οταν το ΔΝΤ φύγει θα μας πει… την αλήθεια»

Τι γράφει το Editorial των Financial Times

ftΓια τη σχέση μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρώπης αναλύει στο Editorial η εφημερίδα Financial Times, επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να σηκώσει το βάρος στους δικούς της ώμους. «ο Ταμείο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι, με την τρέχουσα πορεία της, η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Αντί να φαγώνονται πάνω στις διαφωνίες τους, η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να ξαναφορμάρουν την σχέση τους», σχολιάζει.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει «τσιφούτικη» τη συμπεριφορά της Ευρωζώνης, η οποία, όπως αναφέρει, δεν οφείλεται στην αδυναμία της να επωμιστεί το κόστος των δικών της προβλημάτων. Ο θεμιτός λόγος για την συμμετοχή του ΔΝΤ, ήταν να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του διεθνούς οργανισμού και η αποδεδειγμένη του ικανότητα να βάζει σε πειθαρχία τους παραλήπτες των δανείων του. «Στην πράξη, όμως, οι Ευρωπαίοι έδωσαν στο ΔΝΤ το δεύτερο βιολί και το ταμείο δεν είχε το κουράγιο να αρνηθεί. Ωστόσο, έχουν πλέον βγει στην επιφάνεια δυσαρέσκειες από μέλη του ταμείου, εν μέρει γιατί το ΔΝΤ δεν μπορεί να δανείσει σε παραλήπτες που δεν έχουν εξασφαλίσει την χρηματοδότησή τους για το ερχόμενο 12μηνο. Στην τελευταία έκθεση προσδιορίζεται ένα έλλειμμα χρηματοδότησης 11 δισ. ευρώ που αρχίζει στα τέλη του 2014 και η ανάγκη απαλλαγής χρεών που θα αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ, για να επιτευχθούν επίπεδα που μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ευρωζώνη κρατάει το ΔΝΤ στην «ορχήστρα»….. Η Ελλάδα, η υπόλοιπη ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όλοι θα ήταν πολύ καλύτερα αν έφευγε αυτή η αβεβαιότητα. Η Ευρώπη θα μπορούσε να το κάνει αυτό «εξαγοράζοντας» το μερίδιο του ταμείου. Πρώτα συμμετέχοντας στο μερίδιο του ΔΝΤ σε μελλοντικές εκταμιεύσεις και εν συνεχεία αναλαμβάνοντας το υπόλοιπο άνοιγμα στην ονομαστική αξία.

«Οι Ευρωπαίοι πιστωτές των Αθηνών ίσως χρειαστεί και πάλι να αναδιοργανώσουν την εξυπηρέτηση του χρέους της και αυτή είναι μια μέθοδος να ελαφρύνει το βάρος στην Ελλάδα χωρίς τις πολιτικά τοξικές ονομαστικές απομειώσεις. Απελευθερώνοντας όμως το ΔΝΤ από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της Ευρώπης, θα βοηθήσει το ταμείο να μας πει την αλήθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By