Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έκθεση Ρακιντζή: Πρωταθλητές στην κακοδιοίκηση οι ΟΤΑ

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις πολεοδομίες, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τα δημοτικά έργα, και τις δημοτικές επιχειρήσεις

poe otaΣωρεία περιπτώσεων κακοδιοίκησης διαπιστώνει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, στην ετήσια έκθεση που εκπόνησε για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έκθεσης, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις πολεοδομίες, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τα δημοτικά έργα, και τις δημοτικές επιχειρήσεις, που είναι σχεδόν όλες ελλειμματικές.

Επίσης,  σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες είναι ελλιπείς. Επίσης, σημαντικό σύμπτωμα κακοδιοίκησης και κατάφωρης παραβίασης της νομιμότητας αποτελεί και η άρνηση εκτέλεσης ή συμμόρφωσης των ΟΤΑ και των δύο βαθμών σε δικαστικές αποφάσεις.

Οι περισσότεροι έλεγχοι αφορούν υποθέσεις οικονομικής διαχείρισης (38%), ακολουθούν τα πολεοδομικά θέματα (14,3%), διάφορα ζητήματα λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών (13,4 %), παράβαση διοικητικών διαδικασιών (8,3%) και άλλες κατηγορίες.

Υγεία

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, άλλος ένας προβληματικός τομέας είναι το σύστημα Υγείας ως προς την παροχή των υπηρεσιών υγείας και ως προς την προμήθεια υγειονομικού υλικού κυρίως από το τμήμα διαχείρισης των νοσοκομείων.

Σημαντική οικονομική αιμορραγία προκαλούν οι υπερτιμολογήσεις των ιατρικών μοσχευμάτων, μηχανημάτων κ.λπ.  Το ζήτημα της δωροδοκίας των γιατρών, το γνωστό «φακελάκι», αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, αλλά μόνον με την επ” αυτοφώρω σύλληψη μπορεί να διαπιστωθεί.

Όπως σημειώνεται, αρνητικός παράγοντας στην καταπολέμηση της μικροδιαφθοράς και του γρηγορόσημου αποτελεί ο πρόσφατος νόμος που αποποινικοποιεί την απλή παροχή που δίδεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης. Αυτό συνεπάγεται την πειθαρχική και ποινική ατιμωρησία της μικρής δωροδοκίας και δυσχεραίνει το έργο του ελέγχου. Σύμφωνα με τον γ. επιθεωρητή ο νόμος αυτός πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Εκεί όπου υπάρχει πλήρης σύγχυση και έλλειψη ελέγχου είναι οι πανεπιστημιακές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών ιατρών.

Διώξεις

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης άσκησε την πειθαρχική δίωξη κατά 11 υπαλλήλων ή λειτουργών του δημόσιου τομέα, για διάφορα παραπτώματα για το 2012.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ρακιντζής ζήτησε την επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας σε 663 περιπτώσεις, τη λήψη διοικητικών μέτρων σε 83 και την παράσταση πολιτικής αγωγής του Δημοσίου σε 88 περιπτώσεις.

Συνολικά εξετάστηκαν 1.499 υποθέσεις και οι περισσότερες αφορούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By