Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΟΤΕ: Κέρδη 69 εκατ. ευρώ στο β” τρίμηνο

«Και το β’ τρίμηνο της χρονιάς, παρουσιάσαμε καλά αποτελέσματα, βελτιώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας EBITDA και τα καθαρά μας κέρδη, παρά την επίδραση από τη μείωση των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία και τον έντονο ανταγωνισμό»

ote25

Καθαρά κέρδη ύψους 69,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, εμφάνισε κατά το β” τρίμηνο 2014, ο Όμιλος ΟΤΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα. Σε επίπεδο εξαμήνου, κατέγραψε υποχώρηση καθαρών κερδών κατά 44,1%, στα 125,1 εκατ. ευρώ έναντι 223,9 εκατ. ευρώ το α” εξάμηνο 2013.

Συνολικά, βάσει των ανακοινωθέντων στοιχείων, ο ΟΤΕ εμφάνισε άλλο ένα τρίμηνο με ενισχυμένη κερδοφορία EBITDA (+3,6%) χάρη στον έλεγχο του κόστους – περιθώριο στο 37%, αυξημένο κατά 280 μονάδες, «αντοχή» σε επίπεδο κινητής τηλεφωνίας παρά τις μειώσεις των τελών τερματισμού, υψηλότερες επενδύσεις και καθαρό δανεισμό στο 1,5 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 37%, ή 0,9 δισ. ευρώ, από το β” τρίμηνο 2013.

Σε επίπεδο ομίλου τα ενοποιημένα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 5,2%, μείωση που αξιολογείται ως μικρή δεδομένου του αντίξοου μακροοικονομικού, ανταγωνιστικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Εξαιρουμένης της επίδρασης των πρόσφατων αλλαγών στα τέλη τερματισμού, κυρίως στη Ρουμανία από την 1η Απριλίου 2014, τα έσοδα του ομίλου θα είχαν μειωθεί κατά μόλις 3,5% στο τρίμηνο.

Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, οι καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις του ΟΤΕ κατά το τρίμηνο ανήλθαν σε 34.000 ή 46% των συνολικών καθαρών νέων ευρυζωνικών συνδέσεων της αγοράς, σημειώνοντας υψηλότερο μερίδιο αγοράς σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα παρά τον έντονο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, οι υπηρεσίες VDSL του ΟΤΕ, που διατέθηκαν εμπορικά στα τέλη του 2012, είχαν προσελκύσει περισσότερους από 68.000 συνδρομητές μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014, ενώ ο συνολικός αριθμός συνδρομητών τηλεόρασης συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά με την προσέλκυση περισσότερων από 17.000 νέων πελατών το τρίμηνο, ως αποτέλεσμα του εμπλουτισμού του περιεχομένου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2014, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Και το β’ τρίμηνο της χρονιάς, παρουσιάσαμε καλά αποτελέσματα, βελτιώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας EBITDA και τα καθαρά μας κέρδη, παρά την επίδραση από τη μείωση των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία και τον έντονο ανταγωνισμό. Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, ο ΟΤΕ κατέγραψε εξαιρετικές επιδόσεις στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και τηλεόρασης, ενώ περιόρισε περαιτέρω την απώλεια γραμμών στο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα της συνεχούς έμφασης που δίνουμε στη συγκράτηση του κόστους, η κερδοφορία στη σταθερή τηλεφωνία παρουσίασε νέα σημαντική βελτίωση».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Όπως αναμέναμε, οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου επανήλθαν στα επιθυμητά επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο. Ενισχύουμε διαρκώς τη χρηματοοικονομική μας ευελιξία, ενώ μετά το τέλος του Β’ τριμήνου μειώσαμε ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού μέσω μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης έκδοσης ομολόγων. Επιταχύνουμε τις επενδύσεις μας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, ώστε να διασφαλίσουμε την ξεκάθαρη υπεροχή των προϊόντων μας στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία. Οι δυναμικές μας επιδόσεις στην αγορά, παρά την επιβαλλόμενη διαφορά στις τιμές των προϊόντων στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα τη στρατηγική μας, η οποία θα συνεχίσει να στηρίζει τα έσοδά και την κερδοφορία μας για το υπόλοιπο έτος και μακροπρόθεσμα».

By