Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ουγγαρία: Νεοναζί εξελέγη αντιπρόεδρος της βουλής

Ανήκε σε ομάδα σκίνχεντ κατά τη δεκαετία του 90

tumblr_inline_mr7g9eQBTP1qz4rgp

Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας εξελέγη ο Τόμας Σνάιντερ, βουλευτής του νεοναζιστικού κόμματος Jobbik και σκίνχεντ της δεκαετίας του 1990. Είναι πλέον ένας εκ των έξι αντιπροέδρων του Σώματος με την ψήφο των νεοναζιστών και μεγάλου αριθμού βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος Fidesz του λαϊκιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Το κόμμα Jobbik (Κίνημα για μία Καλύτερη Ουγγαρία) εισήλθε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 2010 και παραμένει η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας, έχοντας λάβει ποσοστό 20,22% στις πρόσφατες εκλογές της 6ης Απριλίου του 2014.

Ο Τόμας Σνάιντερ εξελέγη με τις ψήφους των νεοναζιστών βουλευτών που διατηρούν 23 έδρες, αλλά και μεγάλο αριθμό από το σύνολο των 133 συντηρητικών βουλευτών του Fidesz (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών). Τέσσερις βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας.

Οι βουλευτές της αριστερής αντιπολίτευσης (39) καταψήφισαν την υποψηφιότητά του, ενώ οι Πράσινοι (5) απείχαν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο βουλευτής του Jobbik ανήκε τη δεκαετία του 1990 σε ομάδα σκίνχεντ σύμφωνα με τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης -πληροφορία που ο ίδιος δεν διέψευσε. «Γνωρίζουμε όλοι το παρελθόν μου, προτιμώ να αναφερθώ [στα σχέδια μου για] το μέλλον» είπε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ο Σνάιντερ είναι πλέον ο ένας εκ των έξι αντιπροέδρων της Βουλής της Ουγγαρίας, πρόεδρος της οποίας παραμένει από το 2010 ο Λάσλο Κέβερ.

Το κόμμα Fidesz έχει κατηγορηθεί ότι διατηρεί σχέσεις με το Jobbik, το οποίο εκφράζει ανοιχτά κατάπτυστες ρατσιστικές θέσεις, ιδίως κατά των Ρομά, ενώ βουλευτής του έχει ζητήσει λίστες με τα ονόματα των Εβραίων της Ουγγαρίας…

 

By