Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Απελευθέρωση των παρατηρητών μόνο εάν αρθούν οι κυρώσεις

Οι έξι παρατηρητές βρίσκονταν στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ

ukraine_slaviansk_III

Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ που ελέγχεται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι θα συζητήσει με τη Δύση την απελευθέρωση των κρατούμενων στρατιωτικών παρατηρητών μόνον εφόσον η ΕΕ άρει τις κυρώσεις εναντίον αρχηγών των ανταρτών.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο ντε φάκτο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως η επιβολή της απαγόρευσης έκδοσης θεώρησης εισόδου (βίζας) και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που επιβλήθηκε στον Ντένις Πουσίλιν, αρχηγό της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, και στον Αντρέι Πούργκιν, έναν άλλο ηγέτη της ανατολικής αυτής περιοχής, «δεν συμβάλλουν στον διάλογο».

Οι έξι παρατηρητές βρίσκονταν στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του Οργανισμου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Τέθηκαν υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα αφού αυτονομιστές είπαν ότι βρήκαν ανάμεσά τους έναν Ουκρανό κατάσκοπο.

«Θα επαναλάβουμε τον διάλογο για το καθεστώς των αιχμαλώτων πολέμου μόνον όταν η ΕΕ απορρίψει αυτές τις κυρώσεις», δήλωσε ο Πονομαριόφ. «Αν δεν αποσύρουν τις κυρώσεις, τότε θα εμποδίσουμε την πρόσβαση των αντιπροσώπων της ΕΕ και δεν θα μπορούν να φθάνουν σε μας. Θα το υπενθυμίσω στους φιλοξενουμένους μου του ΟΑΣΕ».

By