Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Αποσύρει τις δημόσιες υπηρεσίες από τις ανατολικές περιοχές

«Πρόκειται για αποφασιστικής σημασίας μέτρο, τελείωσαν τα παιχνιδάκια»

oukrania

Η Ουκρανία παίρνει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού επεισοδιών στην ανατολική Ουκρανία από φιλορώσους αποσχιστές και αποσύρει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες από την περιοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, με προεδρικό διάταγμα, έδωσε σήμερα εντολή για την αποχώρηση των ουκρανικών δημοσίων υπηρεσιών από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος παράλληλα με το διάταγμα δίνει εντολή στην κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα εντός μίας εβδομάδας για να τερματισθούν οι δραστηριότητες των κυβερνητικών επιχειρήσεων, θεσμών και οργανισμών «στις περιοχές όπου διεξάγεται η αντιτρομοκρατική επιχείρηση«.

Η απόφαση αφορά σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες αρωγής. «Πρόκειται για αποφασιστικής σημασίας μέτρο, τελείωσαν τα παιχνιδάκια. Όλοι οι θεσμοί που χρηματοδοτεί το κράτος εκεί πέρα θα αποσυρθούν«, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ουκρανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, διευκρινίζοντας ότι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα διανεμηθούν υπό μορφήν ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές αυτές».

Δύο ημέρες μετά τη διεξαγωγή εκλογών στις φιλορωσικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ο πρόεδρος Ποροσένκο είχε ανακοινώσει ότι η Ουκρανία είναι στο εξής αναγκασμένη να σκληρύνει τους τόνους και να απομονώσει στρατιωτικά και οικονομικά τη ζώνη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, «ώστε να μην επιτραπεί η επέκταση του καρκίνου«.

By