Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Αρχηγός φιλορώσων αναλαμβάνει την ευθύνη για την συντριβή το Boeing

Το αεροσκάφος, που συνετρίβη το βράδυ της Πέμπτης, εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προς το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία

ukraine-boeing

Μπορεί Ρωσία και Ουκρανία να αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών από την οποία έχασαν την ζωή τους 298 άνθρωποι, ωστόσο ένα tweet που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο αρχηγός των φιλορώσων αυτονομιστών Ιγκόρ Γκίρκιν γνωστός και ως Στρέλκοφ όπως μεταδίσει το Kyiv Post, ανέλαβε εμμέσως την ευθύνη για την κατάρριψη γράφοντας στο Twitter: «Το αεροπλάνο έπεσε κάπου κοντά στο Torez, στην περιοχή του Ντόνετσκ. Σας προειδοποιήσαμε, μην πετάτε στον ουρανό μας».

Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προς το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Ολλανδοί υπήκοοι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

Προκειμένου να φτάσουν στον τόπο της συντριβής, τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης αναγκάστηκαν να διασχίσουν μια μεγάλη έκταση στην οποία βρίσκονταν διασκορπισμένα τα απανθρακωμένα και διαμελισμένα σώματα των επιβατών της μοιραίας πτήσης.

ukraine-boeing crashed

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο έπεσε κοντά στην πόλη Σαχτιορσκ της ανατολικής Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, βρίσκονταν διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση γύρω από τη συντριβή.

«Ακούστηκε μια τρομερή έκρηξη. Φοβήθηκα γιατί ακούστηκε τόσο κοντά στο σημείο που βρισκόμουν εγώ. Κοίταξα προς τον ουρανό και είδα μαύρα κομμάτια να πέφτουν σαν βροχή προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Μετά είδα το αεροπλάνο να προσκρούει στο έδαφος και να κόβεται στη μέση. Πυκνός καπνός αναδύθηκε από το σημείο εκείνο», είπε.

Το ένα φτερό του αεροσκάφους βρέθηκε σε ένα σημείο της περιοχής και κομμάτι της ουράς σε άλλο, ενώ τα κόκκινα και μπλε χρώματα του Boeing 777 της Malaysia Airlines ήταν ευδιάκριτα.

Κομμάτια μετάλλου και τμήματα της ατράκτου βρίσκονταν διεσπαρμένα στο έδαφος, ενώ τα καθίσματα ήταν πλέον άδεια.
Ορισμένα από τα θύματα κείτονταν στο έδαφος με τα ρούχα τους να έχουν καταστραφεί και τα άκρα τους να έχουν πάρει αλλόκοτες γωνίες, ανέφεραν μέλη των σωστικών συνεργείων. Τα σώματα ορισμένων θυμάτων είχαν διατηρηθεί ανέπαφα, ενώ άλλων είχαν διαμελιστεί.

Βρέθηκε και το δεύτερο «μαύρο» κουτί του μοιραίου Boeing

UKRAINE BOEING CRASHED

Βρέθηκε και το «μαύρο» κουτί του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, που συνετρίβη χθες στην ανατολική Ουκρανία, όπως διαπίστωσε εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται επί τόπου.

Οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών είχαν ανακοινώσει χθες, τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή, και όταν η περιοχή είχε αποκλεισθεί από τις ανταρτικές δυνάμεις, την ανεύρεση του «πρώτου» μαύρου κουτιού του αεροσκάφους.

Νωρίτερα σήμερα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστέςσυμφώνησαν να επιτρέψουν την πρόσβαση στην περιοχή της καταστροφής στους διεθνείς εμπειρογνώμονες και να συνεργασθούν με τις αρμόδιες ουκρανικές αρχές για τις έρευνες.

By