Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Δεν αναβάλλονται τα δημοψηφίσματα σε Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ

Συνεχίζεται η πόλωση μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών

189086693

«Το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαΐου θα γίνει κανονικά, δεν υπάρχει περίπτωση αναβολής του» δήλωσε ο εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιφέρεια που έχει αυτοανακηρυχθεί «αυτόνομη δημοκρατία». Επίσης, Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η αυτονομιστική οργάνωση Νοτιοανατολικός Στρατός ανακοίνωσε ότι  και το δημοψήφισμα στην περιφέρεια Λουγκάνσκ θα γίνει κανονικά.

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ζητήσει από τους αυτονομιστές να μην προχωρήσουν στο διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Κυριακή, αλλά οι αυτονομιστές δήλωσαν πως δεν πρόκειται να το αναβάλουν, όπως είχε ζητήσει το Κρεμλίνο.

Η πόλωση συντηρείται και από την πλευρά της φιλοδυτικής κυβέρνησης του Κιέβου, με τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας Αντρίι Παρούμπιι να τονίζει σήμερα ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας μέχρι «να επανακαταληφθούν όλα τα δημόσια κτήρια που τελούν υπό κατάληψη από ένοπλους».

Στη Μόσχα, η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο δήλωσε ότι, εάν το Κίεβο δεν σταματήσει να χρησιμοποιεί τον στρατό κατά του λαού, η Ουκρανία απειλείται από πολιτική ρήξη.

«Αν η Ουκρανία διαλυθεί, το Κίεβο και οι δυτικοί του πάτρονες θα φέρουν την πλήρη και απόλυτη ευθύνη», δήλωσε η Ματβιένκο.

By