Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Δεύτερο σε ψήφους αλλά πρώτο σε έδρες το Μπλοκ Ποροσένκο

«Έχουμε κερδίσει με την στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των Ουκρανών»

porosenkoMMMTo κόμμα που στηρίζει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, «Μπλοκ Ποροσένκο», ανακήρυξε τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα.

«Έχουμε κερδίσει με την στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των Ουκρανών», είπε στο Κίεβο ο Βολόντιμιρ Γκρόισμαν, ηγέτης του συνασπισμού των κομμάτων που έχει συγκροτήσει ο κ. Ποροσένκο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax της Ουκρανίας.

Ο κ. Γκρόισμαν, ο οποίος διατελεί επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισήμανε ότι το κόμμα του κ. Ποροσένκο προηγείται τόσο στις περιφέρειες, όπου οι πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν συνδυασμούς, όσο και στις μονοεδρικές περιφέρειες.

Η ανεπίσημη διαφορά με το κόμμα Λαϊκό Μέτωπο του Αρσένιι Γιατσενιούκ ανέρχεται, σύμφωνα με τους «προεδρικούς», σε 1 εκατομμύριο ψήφους.

Σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το Λαϊκό Μέτωπο έχει λάβει το 22,16% των ψήφων έναντι 21,82 % του Μπλοκ Ποροσένκο.

Ωστόσο το κόμμα του Ουκρανού προέδρου συγκέντρωσε μεγαλύτερα ποσοστά στις μονοεδρικές περιφέρειες από τις οποίες αναδεικνύεται το 50% των βουλευτικών εδρών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η εκλογική επιτροπή, ο συνασπισμός του Ποροσένκο θα καταλάβει 133 έδρες, ενώ το Λαϊκό Μέτωπο αναμένεται να συγκεντρώσει 81 έδρες.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ υποστήριξε ότι αναμένει να παραμείνει στην θέση του, καθώς το κόμμα του προηγείται με μικρή διαφορά στην καταμέτρηση των ψήφων.

Σχετικά με το κόμμα του, το Λαϊκό Μέτωπο, ο κ. Γιατσενιούκ είπε ότι «στο κόμμα που έχει έλθει πρώτο στις εκλογές πρέπει να ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο ηγέτης του κόμματος αυτού ηγείται της κυβέρνησης».

Υπάρχουν εικασίες ότι ο Πέτρο Ποροσένκο θα προτιμούσε να ορίσει ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης τον στενό του πολιτικό σύμμαχο κ. Γκρόισμαν.

Ο κ. Γιατσενιούκ πάντως επιμένει ότι, ως πρωθυπουργός, αναμένει να συνεργαστεί στενά με τον κ. Ποροσένκο.

By