Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Δύο στρατιώτες νεκροί από φιλορώσους αντάρτες

Άλλοι τρεις στρατιωτικοί τραυματίσθηκαν

oukrania

Δύο Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο σε μάχες με φιλορώσους αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που συνεχίσθηκαν την επομένη μιας σειράς συναντήσεων ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο ένας από τους στρατιώτες έπεσε νεκρός από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή ενώ βρισκόταν σε σημείο ελέγχου σε δρόμο και ο δεύτερος σκοτώθηκε από την έκρηξη όλμου, σύμφωνα με τον Βολόντιμιρ Πόλιοβι, εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού. Άλλοι τρεις στρατιωτικοί τραυματίσθηκαν.

Στο Ντονέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη που ελέγχουν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν πυρά πυροβολικού στην περιοχή του αεροδρομίου, μια από τις σημαντικότερες εστίες έντασης στη γραμμή του μετώπου.

Ο Πόλιοβι δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός απώθησε δύο επιθέσεις φιλορώσων αποσχιστών οι οποίοι διέθεταν βαρύ οπλισμό.

Οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 3.700 ανθρώπους από τον Απρίλιο και συνεχίζονται, παρά το ότι έχει τεθεί σε ισχύ συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από την 5η Σεπτεμβρίου, η οποία ωστόσο παραβιάζεται καθημερινά.

Στις συναντήσεις ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και Ευρωπαίους ηγέτες χθες στο Μιλάνο δεν επετεύχθη σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία, παρά το ότι υπήρξε συμφωνία σε κάποια σημεία, όπως η επιτήρηση των συνόρων από τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Υπήρξε ακόμη προσέγγιση των θέσεων των δύο ηγετών σχετικά με τη διένεξη για το φυσικό αέριο ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, χωρίς να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό θα συνεχισθούν την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι θα οδηγήσουν στην επανάληψη των παραδόσεων ρωσικού αερίου στην Ουκρανία, καθώς φοβούνται ότι η διμερής σύγκρουση για το θέμα ενδέχεται να πλήξει τις δικές τους προμήθειες.

By