Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Ενεργειακές απειλές από τη Δύση, στρατιωτική ενίσχυση από τη Ρωσία

«Η Ρωσία δε θα εκδιωχθεί από την Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα

ukraine

Οι απειλές και η γενικότερη αρνητική στάση της Δύσης (ΕΕ και ΗΠΑ) προς τη Ρωσία δεν έχουν τελειωμό με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, με κορωνίδα την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Συνεργασίας ΕΕ και ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος, ανέφερε πως  σε περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει την επιθετικότητά της στην Ουκρανία, τότε η απομόνωσή της θα βαθύνει ενώ υπογράμμισε πως η Μόσχα «δεν θα εκτοπιστεί από την Κριμαία με στρατιωτική βία, αλλά όσο η Δύση μένει ενωμένη, η Ρωσία θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να επιτύχει αυτό που επιζητά με ωμή βία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα τρόπος να συνεργαστεί η Ρωσία με την Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η Ρωσία έκανε λάθος υπολογισμό εάν θεώρησε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ενδιαφερθεί για τις πράξεις της στην Ουκρανία.

Τέλος, ο κ. Ομπάμα υπενθύμισε… διακριτικά προς τους Ευρωπαίους συμμάχους του, πως οι ΗΠΑ μπορούν να καλύψουν μεγάλο ποσοστό φυσικού αερίου προς την ΕΕ, σε μια αναφορά που καθιστά για άλλη μια φορά το πόσο κρίσιμες είναι οι ενεργειακές εξαρτήσεις της Ένωσης από τη ρωσική αγορά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, χαρακτήρισε ως «ντροπή» για τον 21ο αιώνα τις πράξεις της Ρωσίας στην Κριμαία, λέγοντας: «Δεν θα τις αναγνωρίσουμε».

Πάντως, το Κρεμλίνο δε φαίνεται να αντιμετωπίζει με ανησυχία τις δηλώσεις των Δυτικών αξιωματούχων, ίσα ίσα, που η Μόσχα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ενίσχυση του στρατιωτικού της προσωπικού στην πρόσφατα προσαρτημένη Κριμαία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη στην περιοχή – από το 2016 – ρωσικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς Tupolev Tu – 22M3, καθώς επίσης καταδιωκτικών αεροσκαφών και αεροσκαφών επιτήρησης, όπως και και υποβρυχίων, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ελικοπτεροφόρο πλοίο προβλέπεται να αναπτυχθεί εκεί το 2017. «Η ανάγκη αυτά τα αεροσκάφη να επιχειρούν στο νότο υπήρχε πάντα, αλλά δεν είχε υπάρξει η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουν εκεί», ανέφερε στο Ιnterfax ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

By