Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Εντείνονται οι φόβοι για διαμελισμό, με τον Fitch να προειδοποιεί

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το Κίεβο το ανατολικό κομμάτι της χώρας

russia-ukraine-war-sevastopol-crimea-georgia

Η ουκρανική πόλη της Σεβαστούπολης εξέλεξε ένα Ρώσο ως δήμαρχο της, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας. Η εκλογή του Αλεξέι Τσάιλι, ρωσικής καταγωγής, έγινε με χιλιάδες πολιτών να βρίσκονται έξω από το δημαρχείο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Ρωσίας και ζητώντας «Ρώσο δήμαρχος για μια ρώσικη πόλη».

Σημειώνεται ότι ο Αλεξάντερ Γκοντσάροφ, αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη, δεν έκανε αναφορά στην ανάδειξη του Τσάιλι, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν θα δεχτούμε να εκτελέσουμε εντολές από τους εγκληματίες του Κιέβου».

Το κλίμα αντίθεσης στο εσωτερικό της χώρας εντείνεται, με το ανατολικό κομμάτι της χώρας να τάσσεται συντριπτικά κατά της καθαίρεσης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τον ορισμό προσωρινού προέδρου από το Κίεβο. Η νέα προσωρινή κυβέρνηση τόνισε σήμερα, Τρίτη, πως «υπάρχει ένα κλίμα διαχωρισμού σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας, και αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Μήνυμα Fitch προς τη Μόσχα

Πάντως, η Δύση συνεχίζει τις προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία ώστε να μην εμπλακεί περισσότερο στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ενδεικτικό είναι ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί ότι η πολιτικοοικονομική κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς ορισμένες ρωσικές τράπεζες, κυρίως τις κρατικές, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα.

Συνολικά τα δάνεια των ρωσικών τραπεζών στην Ουκρανία ανέρχονται στο ποσό των 28 δισ. δολαρίων και το μεγαλύτερο μέρος έχει δοθεί από κρατικές τράπεζες, επισημαίνει ο οίκος την Τρίτη, που θεωρεί ότι αυτές που «απειλούνται» περισσότερο είναι η Vnechekonombank (VEB), η Gazprombank και η VTB.

«Η σημαντική έκθεση των ρωσικών τραπεζών στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει τη φερεγγυότητα ορισμένων από αυτές εάν οι δανειολήπτες πληγούν από τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές πιέσεις», σημειώνει ο Fitch.

Επισφαλή θεωρούνται κυρίως τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ουκρανικές εταιρείες και σε Ρώσους και Ουκρανούς επιχειρηματίες που έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.

«Πιστεύουμε ότι αυτοί είναι εκτεθειμένοι σε πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους, όπως η ύφεση, τα ερωτήματα που μπορεί να τεθούν για την ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων και η υποτίμηση του γρίβνια, δεδομένου ότι περίπου το 60% των δανείων είναι σε ξένο νόμισμα», εξήγησε ο Fitch.

Διαβάστε περισσότερα για την Ουκρανία

By