Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Επίθεση στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ

Τον Μάιο οι φιλορώσοι κήρυξαν την ανεξαρτησία της «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» και διέκοψαν κάθε επαφή με το Κίεβο

 

ukraine250514

Οι φιλορώσοι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο ήταν μέχρι σήμερα υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Κιέβου, ανακοίνωσε ένας Ουκρανός αξιωματικός.

«Δεχτήκαμε επίθεση με όλμους και αυτόματα όπλα. Οι αντάρτες έχουν συγκεντρώσει τις δυνάμεις τους γύρω από το αεροδρόμιο. Αναμένουμε ενισχύσεις», είπε τηλεφωνικά ένας αλεξιπτωτιστής της μονάδας που έχει αναλάβει την άμυνα του αεροδρομίου της πόλης.

Τον Μάιο οι φιλορώσοι κήρυξαν την ανεξαρτησία της «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» και διέκοψαν κάθε επαφή με το Κίεβο.

Οι δυνάμεις της «Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» που κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα πολλά συνοριακά φυλάκια στη μεθόριο με τη Ρωσία ελέγχουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής αυτής που, μαζί με το Ντονέτσκ, αποτελεί τη βασική βιομηχανική ζώνη της Ουκρανίας.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Λουχάνσκ παραμένει κλειστό εδώ και έναν μήνα λόγω της ανασφάλειας στην περιοχή. Το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, που δέχτηκε επίθεση από τους αντάρτες στα τέλη Μαΐου, τέθηκε ξανά υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων μετά την αντεπίθεση που εξαπέλυσαν, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 40 άνθρωποι από την πλευρά των αυτονομιστών.

Από τη Μόσχα, το ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας μετέδωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι καθαίρεσαν και συνέλαβαν τον Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, τον αυτοανακηρυχθέντα «δήμαρχο» του Σλαβιάνσκ.

By