Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Η αντιπολίτευση παραμένει στους δρόμους

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της ανακοίνωσε η ηγεσία της αντιπολίτευσης, η οποία διαφωνεί με το νόμο περί αμνηστίας στους διαδηλωτές που υιοθετήθηκε χθες το βράδυ από το ουκρανικό κοινοβούλιο

ukraine

Η ουκρανική αντιπολίτευση απείχε από την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για το νόμο, με τον οποίο δίνεται αμνηστία σε όσους διαδηλωτές έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των αναταραχών που συγκλονίζουν τη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό νόμο σε κλίμα έντασης, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τους όρους που έθεσε το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, ανάμεσά τους και η εκκένωση των υπό κατάληψη δημόσιων κτηρίων στο Κίεβο.

Ο νόμος περί αμνηστίας περιλαμβάνεται στις απαιτήσεις που έχουν διατυπωθεί από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών με την κυβέρνηση και ειδικά με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος συμμετείχε προσωπικά στις μαραθώνιες συνομιλίες με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης με στόχο την έξοδο από την κρίση.

Ο Σέργκι Αρμπούζοφ, προσωρινός πρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, διαβεβαίωσε πάντως ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν τον διάλογο. «Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι έτοιμη να διασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες για την εθνική σταθεροποίηση», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της προσωρινής κυβέρνησης που ανέλαβε την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ και της κυβέρνησής του την Τρίτη.

Ο Πούτιν κρατάει το Κίεβο με τα δάνεια

Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτον ανακοίνωσε ότι «θα περιμένει τον σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης» για να αποφασίσει εάν θα τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί τον Δεκέμβριο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει ήδη καταβάλει 3 δισεκατομμύρια στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Το Κίεβο ελπίζει στη χορήγηση άλλων 2 δισεκατομμυριών εντός των προσεχών βδομάδων για να διευθετήσει τις οφειλές του προς τους διεθνείς πιστωτές του και κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο ρώσος πρόεδρος απηύθυνε, ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, προειδοποίηση για «οποιαδήποτε ανάμειξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By