Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Η Ρωσία να κλείσει τα σύνορά της στους «τρομοκράτες»

Η Ρωσία θα πρέπει να κλείσει τα συνορά της και να σταματήσει τους «τρομοκράτες» οι οποίοι δρουν στο έδαφος της Ουκρανίας, τόνισε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται

yatsenyuk640_280514
Κατέστησε μάλιστα υπεύθυνο για την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν. Η Ουκρανία αποκαλεί «τρομοκράτες» τους φιλορώσους αποσχιστές ενόπλους οι οποίοι δρουν στις ανατολικές επαρχίες της, κυρίως σε εκείνες του Ντονέντσκ και του Λουχάνσκ, όπου κατοικούν πολλοί εθνικά Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί πολίτες της.

Θεωρείται κοινό μυστικό ότι οι αποσχιστές υποστηρίζονται από τη Ρωσία και πιθανότατα λαμβάνουν όπλα από τη Ρωσία μέσω των ρωσο-ουκρανικών συνόρων.

Μήνυμα Ποροσένκο στους αντάρτες

Εξάλλου, ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο έστειλε αυστηρό μήνυμα κατά των ανταρτών που δρουν στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ακομη μαίνονται οι μάχες μεταξύ στρατού – αυτονομιστών συνεχίζονται στο Ντονέτσκ.
Τα πυρά ακούστηκαν το πρωί στο κέντρο της πόλης και από μια ζώνη κοντά στο αεροδρόμιο, η οποία είναι αποκλεισμένη από την Δευτέρα, μετά τις σφοδρές μάχες που στοίχισαν τη ζωή σε 40 ανθρώπους. Ο δήμαρχος του Ντονέτσκ κάλεσε τους κατοίκους των γειτονικών κτηρίων να μην βγουν από τα σπίτια τους, «ούτε καν στο μπαλκόνι».

Συνομιλίες Ολάντ – Πούτιν

Εν τω μεταξύ, πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ για την κρίση στην Ουκρανία, καλώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν για συνομιλιές στο Παρίσι.

Οι δύο πρόεδροι θα βρεθούν τετ α τετ στις 6 Ιουνίου, με αφορμή τον εορτασμό της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία.

By