Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: κατάθεση ν/σ για ευρύτερη αυτονομία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ

Πρόταση για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις 9 Δεκεμβρίου

poroshenko-porosenko

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατέθεσε στη βουλή νομοσχέδιο με το οποίο παραχωρείται περισσότερη αυτονομία στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της χώρας, ενώ πρότεινε τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις 9 Δεκεμβρίου.

Η παραχώρηση ειδικού καθεστώτος στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ προβλέπεται στο πρωτόκολλο που υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου από την ουκρανική κυβέρνηση και την ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόταση για σύσταση προσωρινής κυβέρνησης αυτονομίας τριετούς θητείας, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά την ψήφισή του.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απορρίπτουν την πρόταση του Κιέβου και εμμένουν στη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας των ανατολικών επαρχιών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη χορήγηση βοήθειας για την ανασύσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί κατά την πεντάμηνη ένοπλη σύγκρουση, αλλά και τη χορήγηση οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας προς τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας, οι προτάσεις ανοίγουν τον δρόμο για την αποκέντρωση παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις «για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας ».

Με άλλο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, παραχωρείται αμνηστία «στα πρόσωπα που συμμετείχαν στα γεγονότα του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ».

Όπως διευκρινίζει η ουκρανική προεδρία, το νομοσχέδιο περί αμνηστίας περιλαμβάνει όλους τους μαχητές, εκτός από εκείνους που έχουν κατηγορηθεί «για δολοφονίες, βιασμούς και τρομοκρατικές ενέργειες». Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, εξαιρούνται επίσης από την αμνηστία οι υπεύθυνοι για την καταστροφή εν πτήσει του Boeing της Malaysia Airlines τον Ιούλιο, με 298 νεκρούς.

 

By