Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Καταγγελίες για παραβίαση της εκεχειρίας

Ο ουκρανικός στρατός καταγγέλλει τις επιθέσεις στα ανατολικά της χώρας

oukrania

Για κατάφωρη παραβίαση των όρων  της εκεχειρίας που υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου κάνει λόγο ο στρατός της Ουκρανίας καταγγέλλοντας μαζικές επιθέσεις σε πολλά τμήματα στα ανατολικά της χώρας.

Δύο άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες και έξι ακόμη τραυματίστηκαν, είπε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Βολοντίμιρ Πόλιοβι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο και πρόσθεσε ότι «οι τρομοκράτες παραβιάζουν τους όρους της εκεχειρίας».

Γύρω από το αεροδρόμιο που τις τελευταίες μέρες λάμβαναν χώρα μεγάλες μάχες μεταξύ στρατού και ανταρτών έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι τριάντα δύο.

Οι αντάρτες προσπαθούν να εκδιώξουν τα κυβερνητικά στρατεύματα από το αεροδρόμιο, το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές. Ο Πόλιοβι σημείωσε ότι μάχες γίνονται πέρα από το Ντόνετσκ και στις πόλεις Ντεμπάλτσεβε και Σιάστγε, προς τα σύνορα με τη Ρωσία.

Ο Έντουαρντ Μπασούλιν, ένας από τους στρατιωτικούς ηγέτες των ανταρτών, από την πλευρά του είπε ότι σκοτώθηκαν επίσης τρεις πολίτες στην περιοχή του Ντονέτσκ, κατηγορώντας τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως βομβαρδίζουν τα προάστια της πόλης από θέσεις δίπλα στο αεροδρόμιο.

«Το αεροδρόμιο είναι εφαλτήριο για την πόλη», εξήγησε ο Μπασούλιν. «Ο βασικός μας σκοπός είναι να τους απωθήσουμε (τους κυβερνητικούς στρατιώτες), μακριά από την πόλη, ώστε να μην βομβαρδίζουν πλέον με το πυροβολικό κατοικημένες περιοχές».

Ο ουκρανικός στρατός διαψεύδει ότι πλήττει πολιτικούς στόχους και τονίζει ότι απαντά μόνον όταν δέχεται πυρά από αυτονομιστές.

By