Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Ο Γιανούκοβιτς προκύρηξε πρόωρες εκλογές

Άμεσα η υπογραφή συμφωνίας με την αντιπολίτευση, η ΕΕ θα έχει ρόλο επιβλέποντα

UKRAINE

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, με μειωμένες εξουσίες για τον πρόεδρο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος δήλωσε πως θα ξεκινήσει η διαδικασία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο  Γιανουκόβιτς και η αντιπολίτευση αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα στην υπογραφή συμφωνίας που επετεύχθει με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την επίλυση της κρίσης στη χώρα, ωστόσο η αντιπολίτευση εξακολουθεί να ζητά ορισμένες αλλαγές, σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει σχέδιο για συνταγματική αναθεώρηση που θα υλοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η αναθεώρηση εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει την περιστολή των εξουσιών του προέδρου.

Ο πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τρουσκ, αναφέρει ότι είναι ακόμη πολύ μακριά μία συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης και προειδοποιεί ότι δεν είναι απίθανο «να πραγματοποιηθεί το χειρότερο σενάριο». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το νέο Σύνταγμα της χώρας προγραμματίζεται να καταρτιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιταλι Κλίτσκο δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι η αντιπολίτευση θα υπογράψει την συμφωνία. Θετικά προσκείμενοι στην πρόταση είναι και οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Κλίτσκο, ωστόσο, είπε ότι χρειάζεται περαιτέρω διάλογος με τους διαδηλωτές. Από την Κομισιόν, πάντως, αναφέρουν ότι δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα, και πως οι συζητήσεις για την  επίτευξη συμφωνίας συνεχίζονται.

Θυμίζουμε ότι η κατάσταση στο Κίεβο παραμένει έκρυθμη, με την αστυνομία της Ουκρανίας να αναφέρει ότι δέχτηκε πυρά -στα οποία ανταπάντησε- από τους διαδηλωτές κοντά στην πλατεία «Ανεξαρτησίας».

Διαβάστε περισσότερα για την Ουκρανία

By