Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Ο Γιανούκοβιτς μιλά για επίλυση της κρίσης

Δεν επιβεβαιώνουν τη συμφωνία τα κόμματα της αντιπολίτευσης

ukraine_truce_shattered_death_toll_tops_50_m12

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για επίλυση της κρίσης» αναφέρει η ουκρανική προεδρία σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, μετά από τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Παρ΄ όλα αυτά, από την αντιπολίτευση δεν επιβεβαιώνεται η συγκεκριμένη συμφωνία, ενώ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις μέχρι στιγμής αναφέρουν μόνο ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters,  άνδρες της αστυνομίας ανταπέδωσαν πυρά που δέχθηκαν από ένοπλες ομάδες στην πλατεία «Ανεξαρτησίας» το πρωί της Παρασκευής.

Θυμίζουμε ότι από τα ξημερώματα της Τρίτης τουλάχιστον 100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις πιο βίαιες αναταραχές των τελευταίων δεκαετιών στην Ουκρανία.

Μετά την απόφαση της Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων στην Ουκρανία και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς -σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν- ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις κατά των εκείνων που διέταξαν να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών.

Ο κ. Μπάιντεν κάλεσε ακόμη τον ουκρανό πρόεδρο να αποσύρει τις δυνάμεις του.

Διαβάστε περισσότερα για την Ουκρανία

By