Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Ο Πούτιν θέλει να ξεκινήσει τον Γ” Π.Π.

Ενισχύεται η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας

-

Επίθεση κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, κατηγορώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν πως επιθυμεί να ξεκινήσει «τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την στήριξη που δίνει στους τρομοκράτες», όπως αποκάλεσε ο ίδιος τους αυτονομιστές που δρουν στα ανατολικά της χώρας.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Μιχαΐλο Κοβάλ, δήλωσε από την πλευρά του ότι μια μονάδα των ρωσικών δυνάμεων πλησίασε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα ενώ αεροσκάφη μετείχαν στα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια.«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι έτοιμες να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση», πρόσθεσε ο Κοβάλ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ουκρανία. 

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα την Ουκρανία ότι ενδεχόμενη διακοπή της συνεργασίας της με την Μόσχα μπορεί να είναι «ζωτικής» σημασίας για την ουκρανική αμυντική βιομηχανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Πούτιν δήλωσε ακόμη στη διάρκεια συνεδρίασης για την ρωσική αμυντική βιομηχανία ότι η Μόσχα πρέπει να ενισχύσει την παραγωγή των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων που εξάγει, περιλαμβανομένων των S-300.
Θυμίζουμε ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής, σημειώθηκε έκρηξη κοντά στην πόλη της Οδησσού, η οποία τραυμάτισε τουλάχιστον 7 άτομα, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και το θάνατο τουλάχιστον 5 ατόμων την Πέμπτη μετά από τις επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε πως  η Μόσχα επιθυμεί μια «συγχρονισμένη αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή».

Παράλληλα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατήγγειλε την επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία ως «αιματηρό έγκλημα» και δήλωσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη επειδή οργάνωσε ένα πόλεμο εναντίον των πολιτών της.  «Αυτοί (οι αρχές του Κιέβου) διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον των δικών τους ανθρώπων. Πρόκειται για ένα αιματηρό έγκλημα και εκείνοι που ώθησαν το στρατό να κάνει αυτό, θα πληρώσουν, είμαι βέβαιος, και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε στη διάρκεια της συνάντησης αυτής.

Στο μέτωπο των οικονομικών εξελίξεων που συνοδεύουν την κρίση στο Ουκρανικό, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε σήμερα στην αύξηση του βασικού επιτοκίου της στο 7,5% από το 7%, προστατεύοντας το ρούβλι, γεγονός που αποδίδεται σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλει η Δύση προς το Κρεμλίνο.

Ακόμα, το χρηματιστήριο της Μόσχας δέχεται ισχυρές πιέσεις με το βασικό δείχτη MICEX να γράφει απώλειες άνω του 1,5%.

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για την Ουκρανία.

By