Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Προηγείται ο συνασπισμός του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα

poroshenko-porosenko

Φιλοευρωπαϊκά κόμματα υπό την ηγεσία ενός συνασπισμού που υποστηρίζει τον Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο κέρδισαν σήμερα τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα, δίνοντάς του εντολή να τερματίσει μια αυτονομιστική σύγκρουση και να επιδιώξει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν έκλεισαν οι κάλπες στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, ο συνασπισμός του Ποροσένκο εξασφαλίζει το 23% των ψηφισάντων για τα 29 κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές, μπροστά από το κόμμα του συμμάχου του, του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, που εξασφαλίζει το 21,3%.

Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα «Αυτοβοήθεια» βρίσκεται στην τρίτη θέση, με ποσοστό 13,2%, όμως η έκπληξη ήταν η καλή επίδοση ενός συνασπισμού στον οποίο εκπροσωπούνται σύμμαχοι του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο Συνασπισμός της Αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία του πρώην υπουργού Καυσίμων Γιούρι Μπόικο, εξασφάλισε το 7,6% – ποσοστό αρκετό για να εισέλθει το κόμμα του στο κοινοβούλιο.

Αν και μία πλήρης εικόνα δεν πρόκειται να σχηματιστεί προτού περάσουν αρκετές ώρες καθώς θα καταμετρούνται οι ψήφοι, οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήμα επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες ότι μία φιλοδυτική Βουλή θα αναδυθεί από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο.

By