Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Τους 30.000 έχουν φτάσει οι Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία

H Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχουν αφιχθεί χιλιάδες στρατιώτες στην Κριμαία παραβιάζοντας τις υπάρχουσες συνθήκες

crimea600_030314ii

Ανεβαίνει ξανά η ένταση στην Ουκρανία, με το Κίεβο να καταγγέλλει ότι η Μόσχα διπλασίασε τα ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των συνοριοφυλάκων, περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται πλέον στην Κριμαία -νούμερο που αποτελεί εκτίμηση και περιλαμβάνει και τα στρατεύματα που αφίχθησαν από την περασμένη εβδομάδα, καθώς και το πλήρωμα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα που βρίσκεται σε μόνιμη βάση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
H Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχουν αφιχθεί χιλιάδες στρατιώτες στην Κριμαία παραβιάζοντας τις υπάρχουσες συνθήκες. Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι μόνες ρωσικές δυνάμεις που διαθέτει στην Κριμαία είναι αυτές στην Σεβαστούπολη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο πόλεμος των δηλώσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες με την Ρωσία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις», δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, καλώντας εκ νέου τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να εφαρμόσει τις διμερείς συμφωνίες.

«Οι Ρώσοι γείτονές μας θα πρέπει πρώτον: να αποσύρουν τα στρατεύματά τους. Δεύτερον: Να εφαρμόσουν τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει. Τρίτον: να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους αυτονομιστές και τους τρομοκράτες που παραμένουν στο έδαφος της Κριμαίας. Τέταρτον: να πει σε όλο τον κόσμο ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν αρχίσει να χτίζουν ένα άλλο είδος σχέσης» δήλωσε ο Αρσένι Γιατσένιουκ.

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε επίσης ότι «κανένας στον πολιστισμένο κόσμο δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του αποκαλούμενου δημοψηφίσματος για την ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία».

By