Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Τρομοκρατική επίθεση κατά Ολλανδού υπουργού

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας απέτρεψαν την επίθεση και κατονομάζουν την Ρωσία ως εγκέφαλο

oukrania-2

Τρομοκρατική επίθεση με στόχο τον επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας αποτράπηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψής του υπουργού στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο ότι το σχέδιο καταρτίστε κατ΄ εντολή της Μόσχας και η πράξη έγινε την 8η Νοεμβρίου, όταν οι υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς είχε επισκεφθεί το Χάρκοβο, την πόλη όπου είχαν μεταφερθεί οι σοροί των θυμάτων του Μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών που καταρρίφθηκε πάνω από την Ουκρανία την 17η Ιουλίου με 298 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους ολλανδικής υπηκοότητας.

«Συλλάβαμε μία πολύ επικίνδυνη ομάδα 12 ανθρώπων» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας (SBU), Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Κατασχέσαμε όπλα, τουφέκια και σφαίρες. Είχαν επίσης στην κατοχή τους νάρκες και εκρηκτικές ύλες» προσέθεσε ο ίδιος, που υποστήριξε ότι οι νάρκες ήταν «ρωσικής κατασκευής».

Η ημερομηνία της σύλληψης των υπόπτων δεν έχει διευκρινιστεί. Σύμφωνα με τον Ναλιβαϊτσένκο, η ίδια ομάδα θεωρείται ύποπτη ότι έχει εμπλακεί στην επίθεση της 9ης Νοεμβρίου εναντίον ενός μπαρ στο Χάρκοβο (ανατολικά) όπου συγκεντρώνονταν δωρεές για Ουκρανούς στρατιώτες που πολεμούν εναντίον των φιλορώσων ανταρτών στις γειτονικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Στην επίθεση τραυματίστηκαν 11 άνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής της SBU παρουσίασε ένα βίντεο που καταγράφει, σύμφωνα με τον ίδιο, μία γυναίκα, μέλος της ομάδας, που δεν έχει κατονομαστεί ενώ το πρόσωπό της ήταν θολό έπειτα από ειδική επεξεργασία στην εικόνα.

Σε αυτό το βίντεο που διαρκεί λίγο παραπάνω από 1 λεπτό, η ύποπτη ομολογεί ότι έχει στρατολογηθεί από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Ρωσία και ότι είχε λάβει εντολές να προετοιμάσει μία επίθεση στην ανατολική Ουκρανία με τους συνεργούς της, που είχαν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από τη Ρωσία σύμφωνα με τα λεγόμενά της.

Η ίδια υποστήριξε ότι στόχος της επίθεσης ήταν η αντιπροσωπεία του Κέντερς που επρόκειτο να επισκεφθεί το εργοστάσιο του στρατού στο Χάρκοβο όπου είχαν μεταφερθεί τα ανθρώπινα υπολείμματα της πτήσης MH17.

«Έλαβα την εντολή να τοποθετήσω εκρηκτικά κοντά στο εργοστάσιο, στο δρόμο απ’ όπου θα πέρναγε η αποστολή και να επιβεβαιώσω ότι επρόκειτο να εκραγεί τη στιγμή» της διέλευσης, εξήγησε η γυναίκα στο βίντεο αυτό, η αυθεντικότητα του οποίου δε μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Σε ερώτηση που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας ανέφερε ότι δε μπορεί «προς το παρόν» να επιβεβαιώσει τίποτα. Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ από την πλευρά του είπε ότι δεν έχει λάβει πληροφορίες για το θέμα αυτό από τις ουκρανικές αρχές.

By