Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Υποχωρούν από τα σύνορα τα ρωσικά στρατεύματα

Η Μόσχα αρνείται τη συγκέντρωση στρατιωτών που της καταλογίζει το Κίεβο 

russia crimea

Για την πρόθεση της Ρωσίας να «αποσύρει σταδιακά» τα στρατεύματα της  από τα σύνορα της Ουκρανίας, μίλησε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ολέξι Ντμιτρασκίφσκι.

«Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται σταδιακά από τα σύνορα», δήλωσε ο Ντμιτρασκίφσκι και συμπλήρωσε «Αυτό μπορεί να έχει σχέση με την ανάγκη να εξασφαλιστεί μια αλλαγή φρουράς».

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι η σταδιακή αυτή αποχώρηση συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ»  που διεξήχθησαν χθες βράδυ στο Παρίσι ανάμεσα στους επικεφαλής της ρωσικής και της αμερικανικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας Αντρέι Παρούμπι είχε δηλώσει ότι η Μόσχα είχε συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει την παρουσία 20.000 ανδρών και είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο την αποχώρηση των δυνάμεων αυτών για οποιαδήποτε διευθέτηση της κρίσης, όπως επανέλαβε χθες ο Τζον Κέρι μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογο του.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι είχε συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα, εξηγώντας ότι πρόσφατες διεθνείς επιθεωρήσεις δεν είχαν εντοπίσει καμιά ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα και κατηγόρησε τη Δύση για κακοπιστία.

By