Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Χιλιάδες Ρώσοι πολεμούν στο πλευρό των αποσχιστών

«Υπάρχουν περίπου 3.000 – 4.000 Ρώσοι στο πλευρό των ανταρτών»

oukrania

 

Ηγετικό στέλεχος των φιλορώσων αποσχιστών παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι 3.000 – 4.000 πολίτες της Ρωσίας πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο τόνισε, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ότι πολλοί εξ αυτών είναι πρώην στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ή και εν ενεργεία Ρώσοι στρατιωτικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια.

Ο κ. Ζαχαρτσένκο, ο οποίος διατελεί «πρωθυπουργός» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», τόνισε ότι Ρώσοι πολίτες έρχονται στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο είναι καθήκον τους.

«Υπάρχουν περίπου 3.000 – 4.000 εξ αυτών στις γραμμές μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο αγώνας των ανταρτών χωρίς αυτούς θα ήταν πολύ δυσκολότερος.
Επέμεινε ωστόσο ότι όλοι οι Ρώσοι πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών σε εντελώς εθελοντική βάση.

Στα χέρια των αποσχιστών το Νοβοαζόφσκ

Δημοσιογραφικές και στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η πόλη Νοβοαζόφσκ της νοτιοανατολικής Ουκρανίας έχει καταληφθεί από τους αντάρτες.

Ο ουκρανικός στρατός φέρεται να υποχώρησε, αφήνοντας την πόλη στα χέρια των φιλορώσων.

Εκπρόσωπος των ανταρτών τόνισε στο πρακτορείο Interfax ότι το Νοβοαζόφσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους και ότι σύντομα θα «απελευθερώσουν» και την Μαριούπολη.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι φιλορώσοι αποσχιστές έχουν καταλάβει σημεία ελέγχου στα δυτικά όρια της Μαριούπολης, προελαύνοντας προς την πόλη.

Το λιμάνι ήταν μέχρι σήμερα σχετικά ήσυχο, αποκομμένο από τις περιοχές των μαχών.

Οι δηλώσεις του κ. Ζαχαρτσένκο έγιναν την ώρα που οι φιλορώσοι αποσχιστές απειλούν ανοικτά το λιμάνι της Μαριούπολης, έχοντας ανοίξει νέο μέτωπο στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία δηλώνει ότι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τα σύνορα και υποστηρίζουν την επίθεση των ανταρτών, ωστόσο η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι εξοπλίζει ή υποστηρίζει υλικά τους αντάρτες.

Εκτιμάται ότι η Ρωσία άνοιξε το μέτωπο του Νοβοαζόφσκ και της Μαριούπολης για να αποσπάσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από την πολιορκία των δύο προπυργίων των φιλορώσων αποσχιστών, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει σημαντικά έναντι των αποσχιστών τις τελευταίες εβδομάδες, περιορίζοντάς τους σε θύλακες των δύο ομώνυμων επαρχιών.

Ανησυχία στη Δύση

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ φέρεται να ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, για τις πληροφορίες περί εισβολής ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι, εάν Ρώσοι στρατιώτες έχουν εισέλθει στην Ουκρανία, αυτό «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν από την πλευρά τους «βαθιά ανησυχία» για τις τελευταίες εξελίξεις, δια στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Πσάκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προανήγγειλε την Τρίτη οδικό χάρτη ειρήνευσης για τις ανατολικές επαρχίες της χώρας, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Πούτιν στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

By